AcasăNewsUDMR indeasa abuzul in serviciu si pe gatul magistratilor

UDMR indeasa abuzul in serviciu si pe gatul magistratilor

Parlamentarii UDMR au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de procedura penala care vizeaza aplicarea infractiunii de abuz in serviciu si in cazul judecatorilor si procurorilor.

Mai clar spus, UDMR vrea ca magistratii care se fac vinovati de condamnarea unor nevinovati sa raspunda material si penal dupa ce o instanta internationala condamna statul roman pentru o astfel de fapta. ”Un medic raspunde penal, un profesor raspunde penal. Daca a stat cineva degeaba 10 ani in inchisoare, procurorul si judecatorul care sunt vinovati nu platesc deloc”, explica deputatul Marton Arpad. Si tot el a precizat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, magistratul gasit vinovat nu raspunde penal ci este ”in cel mai rau caz” doar indepartat din magistratura. Pentru ca magistratii si nu statul sa plateasca daunele materiale stabilite de instantele internationale, proiectul UDMR propune ca articolului 542 din Codul de procedura penala sa fie modificat astfel incat actiunea in regres pentru recuperarea sumei sa nu ”poata” fi indreptata impotriva persoanei care ”cu rea-credinta sau din culpa grava a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii” – asa cum prevede acum Codul de procedura penala, ci ca statul sa fie obligat sa faca asta prin inlocuirea in lege a formulei ”poate fi indreptata” cu forma ”trebuie sa se indrepte”. Impotriva magistratilor vinovati, evident.

O instanta a decis incetarea imediata a unei pedepse cu inchisoarea, constatand ca abuzul in serviciu a fost dezincriminat. Un barbat condamnat in aprilie 2016 la trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu a solicitat Curtii de Apel Alba Iulia punerea in libertate, motivand ca aceasta condamnare a fost pronuntata pe articolul de lege declarat neconstitutional.  Judecatorii din Alba Iulia au analizat solicitarea si au constatat ca dupa 45 de zile de la verdictul CCR, nici Guvernul si nici Parlamentul nu au pus in acord legislatia cu aceasta hotarare.  Astfel, ei au decis dezincriminarea infractiunii pentru care persoana respectiva a fost condamnata la inchisoare.  Decizia este definitiva, iar acea persoana a fost deja pusa in libertate.

Hotararea este una individuala, deci nu va putea fi aplicata in alte cazuri decat in urma unei solicitari similare formulata de persoane condamnate si ele pentru abuz in serviciu, in baza articolului declarat neconstitutional.

author avatar
Simona Badulescu
285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger