AcasăNewsUDMR a facut public acordul semnat, la 1 octombrie, intre liderii maghiari...

UDMR a facut public acordul semnat, la 1 octombrie, intre liderii maghiari si USL

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a facut, joi, public acordul de colaborare semnat, la 1 octombrie 2012, de co-presedintii USL, Ponta si Antonescu, si Kelemen si vicepresedintele uniunii maghiare, Borbely Laszlo.

Conform actului, USL si UDMR se angajau sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala. „In baza prezentului acord, cele doua formatiuni politice se angajeaza sa formeze, dupa alegerile din 9 decembrie, o alianta politica parlamentara si guvernamentala. In conditiile in care USL va detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare va anunta inca din seara de 9 decembrie cooptarea in majoritatea parlamentara si in structurile guvernamentale a UDMR”, potrivit documentului citat.

De asemenea, in acord mai era stipulat ca, in cazul in care USL nu va detine majoritatea absoluta, UDMR sa anunte in seara alegerilor sustinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL. „In ambele situatii, cele doua parti se angajeaza sa participe la consultarile prevazute de Constitutie sustinand in comun candidatul USL pentru functia de prim-ministru, sa negocieze si sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara UDMR in cadrul coalitiei de guvernare”, mai scrie in document.

Potrivit acordului, USL si UDMR ar fi urmat sa promoveze, in perioada 2012-2016, initiative politice de sustinere a modificarii Constitutiei, reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferite institutii, si reorganizarea administrative-teritoriala a Romaniei, tinand cont de traditiile, cultura si istoria zonelor tarii,

„Partile semnatare se vor consulta in legatura cu toate problemele ce tin de identitatea culturala, lingvistica, educationala a minoritatii maghiare, cu orice modificare a Legii Invatamantului si nu vor modifica legea decat cu acordul celor doua parti, in special capitolele privind minoritatile nationale”, mai apare in acord.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a recunoscut, in 18 decembrie, ca a existat un acord semnat intre USL si UDMR inaintea campaniei, privind guvernarea in comun, insa a declarat ca de la inceperea campaniei si pana alegeri multe aspecte ale conventiei au fost incalcate.

Ponta a anuntat, totusi, imediat dupa alegeri, ca USL va discuta cu UDMR, pentru crearea unei majoritati constitutionale, insa Antonescu s-a opus categoric acestei masuri. O saptamana mai tarziu, premierul a anuntat ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern.

author avatar
Alina Costache
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger