AcasăNewsUcraina, sub asediul armatei rusesti

Ucraina, sub asediul armatei rusesti

Echipajele avioanelor rusesti de lupta de la bazele din vest, de la granita cu Ucraina, sunt in stare de alerta, la ordinul lui Vladimir Putin, comandantul suprem  al fortelor armate.

Comandouri rusesti au luat cu asalt institutiile publice din Crimeea, arborand steagul Rusiei si fortand legiuitorii sa ia decizii prorusesti.

Hotarari legislative sub amenintarea armelor

 

Trupele rusesti, gata sa intervina sa-si apere cetatenii din Crimeea

In timp ce protestatrii prorusi si pro-Ucraina se inghesuiau in fata Parlamentului din Simferopol, capitala Crimeii, provocand un deces (de infarct) si cateva zeci de raniti, grupuri de oameni inarmati, „deghizati” in voluntari, s-au dus tintit, dupa un plan organizat, spre institutiile publice, ocupandu-le. In prezenta acestora, membrii Parlamentului au anuntat joi ca vor organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii Crimeea, stabilind data de 25 mai. Totodata, Parlamentul a demis Guvernul local, in cursul unui vot desfasurat joi seara.

Ianukovici si apropiatii sai „au rasarit” la Moscova

Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost vazut intr-un hotel din Moscova, care acum se afla sub paza stricta a politiei. Acesta era impreuna cu cativa dintre apropiatii sai. Se pare ca Ianukovici s-ar fi „cazat” temporar si la un sanatoriu de la Kremlin. Agentiile ruse de presa au anuntat ca Ianukovici va sustine o conferinta de presa, vineri, la Rostov-pe-Don, oras situat la 20 de kilometri de Donetk, fieful electoral al lui Ianukovici, ambele fiind pline de trupe rusesti. Deja se stie cam ce va zice: ca e tot presedinte al Ucrainei, ca la Kiev a actionat o banda de extremisti si de aceea a cerut protectie personala de la Rusia. Mama buna, Rusia l-a tratat „regeste”, cu trupe de aviatie, de marina, gata sa-l insoteasca oriunde s-ar duce. Acum, Ianukovici nu mai este „carpa de sters pe picioare”, cum il socotea Putin cand nu reusea sa-l extraga din Kiev.

Pod intre Crimeea si Rusia

Parlamentul ucrainean l-a desemnat joi, in unanimitate, pe proeuropeanul Arseni Iateniuk ca premier al Guvernului de tranzitie. Sau „Guvernul-kamikaze”, cum l-a numit chiar el. La varsta de 39 de ani, Arseni Iateniuk va conduce Guvernul de uniune nationala ale carui conturi  publice sunt goale. „S-a furat totul”, a denuntat Iateniuk. Guvernul Elvetiei a decis blocarea eventualelor fonduri pe care Viktor Ianukovici le-ar avea in conturi elvetiene, iar Parlamentul Europan (PE) a indemnat la organizarea unei „Conferinte internationale a donatorilor” pentru Ucraina. Rusii sunt in avans si aici. Au un program de investitii in valoare de cinci miliarde de dolari pentru Crimeea, din care 1,2 miliarde vor fi alocati construirii unui pod sau tunel care sa traverseze stramtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia.

author avatar
Adina Mutar
1.785 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger