AcasăNewsUcraina, primul experiment al noii strategii a SUA impotriva Rusiei

Ucraina, primul experiment al noii strategii a SUA impotriva Rusiei

Statele Unite sunt pregatite de un skandenberg etern cu Rusia, scrie cotidianul La Stampa, referindu-se la un protocol secret cu privire la noua politica americana fata de Moscova, care va fi prezentat in curand presedintelui Obama. O copie a documentului a parvenit jurnalistilor.

SUA a cerut deja Europei sa-si mareasca bugetul militar si sa ”se trezeasca”

Potrivit publicatiei, demonstratiile de forta ale Kremlinului si intentia sa de a-si apara interesele nationale irita de mult elitele politicii (si nu numai) americane. Washington vrea sa-si surclaseze ”concurentul”. ”Punctul de plecare conceptual este ca Moscova si-a schimbat strategia fata de Occident”, indica La Stampa. SUA intentioneaza sa raspunda la cresterea puterii ruse consolidand sprijinul economic si social acordat tarilor vecine cu Rusia. Ucraina este ”primul banc de testare” a acestei politici, indica cotidianul. SUA urmaresc sa puna in aplicare si scutul lor antiracheta in timp ce NATO desfasoara exercitii la proximitatea frontierelor rusesti, informeaza Sputnik. Totodata, Obama are nevoie de aliati in Europa. SUA a cerut deja UE sa-si mareasca bugetul militar pana la 2% din PIB. Seful Pentagonului, Ashton Carter, a declarat recent ca problemele de securitate nu sunt rezolvate dupa sfarsitul razboiului rece si a cerut Europei ”sa se trezeasca”.

Lavrov, mai ingrijorat de demolarea monumentelor eroilor sovietici

Expertii estimeaza ca ”provocarile antirusesti” sunt de asteptat sa sape parteneriatul intre UE si Rusia, in special intre Germania si Rusia, potrivit postului tv rus TVC. Potrivit ministrului de Externe Serghei Lavrov, Casa Alba face tot posibilul pentru a impiedica apropierea intre Europa si Kremlin. ”Stim ce mesaje trimit americanii in Germania si in alte tari. Emisari americani au cerut guvernului unei tari din Europa de Est, eliberate de Armata Rosie, sa grabeasca demolarea monumentelor eroilor celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a spus Lavrov. Observatorii estimeaza ca este vorba de Polonia, Republica Ceha sau Bulgaria, unde cazurile ”profanarii” monumentelor sovietice au devenit frecvente. Potrivit La Stampa, analistii americani considera ca Rusia isi va continua politica ferma si va prezenta, deci, o amenintare pentru pozitia dominanta a SUA, cata vreme Vladimir Putin ramane la putere, incercand sa determine UE sa-si extinda sanctiunile economice impotriva Moscovei. In plus, europenii sunt obligati sa-si protejeze proprii producatori. In februarie, pierderile UE cauzate de razboiul sanctiunilor s-au ridicat la 21 miliarde de euro. In iunie, liderii europeni se vor pronunta asupra prelugirii sanctiunilor, insa o parte s-au pronuntat deja pentru relaxarea acestora. Expertii sunt convinsi ca situatia se va schimba in cazul in care UE decide sa-si apere interesele si va refuza sa plateasca pentru finalizarea noii strategii americane .

NATO isi va dubla efectivele Fortei de reactie rapida

NATO intentioneaza sa-si dubleze trupele fortelor de reactie rapida, care vor creste de la 13.000 la 30.000 de oameni, potrivit unei declaratii ale secretarului general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg. ”Situatia in sfera de securitate din Europa s-a schimbat radical”, a indicat Stoltenberg, inainte de a acuza Rusia ca violeaza normele internationale cu ”actiunile sale agresive impotriva Ucrainei”. In plus, oficialul NATO a mai anuntat crearea in Europa a unui grup de alerta suplimentar de 5.000 de soldati.

UE refuza sa-I trimita lui Porosenko o misiune de mentinere a pacii

Presedintele ucrainean a cerut, luni, ONU si UE, la summit-ul de la Kiev, o operatiune internationala de mentinere a pacii in estul tarii, unde tensiunile au fost reluate in ciuda armistitiului. Cerere imediat respinsa de oficialii europeni. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a replicat: ”Cunoastem asteptarile Ucrainei dar este imposibil sa trimitem o misiune militara in viitorul apropiat, aceasta chestiune nefiind inca dezbatura de cele 28 de tari membre”. ”In stadiul actual, studiem deocamdata propunerea Ucrainei”, a declarat un responsabil european la summit-ul de la Kiev.

 

author avatar
Tudor Borcea
938 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger