AcasăNewsUcraina: lupte feroce in jurul aeroportului din Donetk

Ucraina: lupte feroce in jurul aeroportului din Donetk

Tiruri de arme grele au izbucnit, ieri, langa aeroportul din Donetk, unde armata ucraineana a afirmat ca a respins ofensiva rebelilor prorusi. O parte din oras a fost paralizata din caza bombardamentelor.

Spectrul razboiului planeaza iar asupra Ucrainei

Tiruri de arme automate si de armament greu au zguduit toata noaptea de sambata spre duminica centrul Donetkului iar in jurul orei patru dimineata s-au intensificat, potrivit jurnalistilor AFP aflati la fata locului. Marea majoritate a tirurilor au vizat aeroportul ”Serghei Prokofiev” dar cel putin de doua ori obuze au cazut aproape de centrul orasului, unde transportul public a incetat sa functioneze, ieri, iar magazinele au fost inchise, la fel ca in cartierele din apropierea aeroportului. La ora 4 ”trupele ucrainene au primit ordin sa deschida masiv focul impotriva pozitiilor ocupate de separatistii cunoscuti”, a scris pe pagina sa de Facebook un consilier al presedintelui Ucrainei, Iuri Biriukov, care se afla in apropierea liniei frontului.

”Am decis o operatiune de anvergura”

Conflictul a făcut până acum peste 4.800 de morţi

In ajun, armata, sprijinita de cel putin zece tancuri, a oprit ofensiva rebelilor si a creat un coridor pentru trimiterea de intariri la aeroport si pentru evacuarea ranitilor. Deocamdata, s-au anuntat trei morti, potrivit unor surse, si 20 de raniti, potrivit presei ucrainene. Cel putin un tanc apartinand rebelilor a participat la lupte, au raportat trupele ucrainene. ”Militarii ucraineni au desfasurat o operatiune menita sa sufoce pozitiile de artilerie ale adversarului, care lansa lovituri impotriva celor ucrainene” la aeroport, se arata intr-un comunicat laconic al serviciului de presa al operatiunilor ucrainene din Estul separatist. ”Din momentul in care comandamentul ucrainean a luat decizia de a prelua controlul asupra teritoriului de la aeroportul din Donetk si organizarea de culoare menite sa permit aprovizionarea trupelor noastre cu tot ce au ele nevoie, am decis o operatiune de anvergura care a fost incoronata de success”, a declarat purtatorul de cuvant al operatiunilor, Andrei Lisenko, citat de RIA Novosti. Lisenko a mai precizat ca militarii ucraineni vor ramane pe pozitii, ceea ce ”nu inseamna o violare a acordului de la Minsk”.

”Obuzele zburau in jurul blocului nostru”

Autoritatile municipale separatiste din Donetk au anuntat, ieri, moartea a cel putin doi civili si ranirea altor cinci in timp ce, potrivit locuitorilor, bombardamentele s-au abatut asupra cartierelor din nord-vestul orasului. ”Toata noaptea obuzele zburau in jurul blocului nostru. Artileria rebela tragea dintr-un cartier rezidential catre aeroport. In aceasta dimineata, geamurile erau sparte din cauza undelor de soc. Totul tremura. Ne este foarte frica”, a declarat pentru AFP o locuitoare din Donetk, Margarita, care a cerut sa nu-i fie dezvaluit numele de familie. Conflictul din Ucraina a facut pana acum peste 4.800 de morti si peste zece mii de raniti, incepand cu aprilie 2014. La 9 decembrie a fost semnat un acord, la Minsk,  pentru incetarea ostilitatilor, care a fost incalcat la inceputul acestei luni. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bilantul victimelor va creste in perioada urmatoare.

author avatar
Tudor Borcea
474 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger