AcasăNewsUciderea lui Bin Laden: fotografia de la Casa Alba a fost trucata

Uciderea lui Bin Laden: fotografia de la Casa Alba a fost trucata

Uciderea lui Bin Laden: fotografia de la Casa Alba, trucata

Lumea intreaga a vazut fotografia lui Barack Obama si a echipei sale urmarind in direct atacul asupra complexului unde era refugiat Bin Laden. Scena a avut loc, intr-adevar, dar o analiza detaliata a fotografiei demonstreaza ca aceasta a fost trucata.

Uciderea lui Bin Laden: fotografia de la Casa Alba, trucataAnaliza fotografiei din asa-numita „situation room” a fost realizata gratie soft-ului Tungstene, al societatii franceze eXo maKina si a expertizei fondatorului sau, Roger Cozien, scrie France 24.

Fotografia a fost realizata de fotograful american Pete Souza, pe 1 mai, in „situation room„, o sala ultrasecurizata din Casa Alba. In imagine apar presedintele Barack Obama, secretarul de stat Hillary Clinton, vicepresedintele Joe Biden, precum si alt membri ai staff-ului prezidential, dar si inalti ofiteri ai armatei americane, care asista in direct la interventia fortelor speciale la Abbottabad, in Pakistan.

Fotografia, tratata cu soft-ul Tungstene, scoate in evidenta, cu rosu, zonele despre care se presupune ca atrag ochiul si transmit mesajul imaginii.

Iata acum aceeasi fotografie, din nou tratata cu Tungstene, care scoate in evidenta, cu rosu, retusurile efectuate pe imagine.

Soft-ul Tungstene scoate in evidenta trucajele operate asupra fotografiei din "situation room"
Soft-ul Tungstene scoate in evidenta trucajele operate asupra fotografiei din "situation room". Foto: France 24

Mai multe zone lucrate in post-productie sunt puse in evidenta. Analiza lor permite sa se traga urmatoarele concluzii:

Imaginea a fost modificata pentru a o scoate in evidenta pe secretara de stat Hillary Clinton. Luminozitatea ei a fost marita, in vreme ce alte zone ale fotografiei au fost intentionat intunecate. Hillary Clinton este personajul care, prin gestul sau, da intensitate imaginii. Se poate banui ca acesta a fost si motivul pentru care ea a fost pusa in valoare.

– Pe laptopul din fata lui Hillary Clinton se gaseste un document, probabil o harta militara care a fost evident estompata. Este probabil sa fie un document top secret. Totusi, analiza imaginii arata ca elementele din jurul hartii au fost intentionat scoase in evidenta. Post-productia a urmarit foarte probabil sa distraga privirea de la acest document secret. Modificarea poate sa fi urmarit, intre altele, si sa-i creeze lui Hillary Clinton o imagine de competenta in materie militara.

– Partea stanga a fetei lui Obama a fost luminata, pentru a-i scoate in evidenta chipul, la fel ca si decoratiile generalului asezat langa el.

– Cravata barbatului in extrema dreapta a fotografiei a fost masiv retusata, poate pentru a face sa dispara ecusonul care ar fi permis identificarea lui.

Trucajul operat asupra fotografiei nu a fost facut in sensul in care vreun element (mai putin cravata) sa apara sau sa dispara. Este insa evident ca modificarea a fost realizata cu un soft post-productie si de developare a fotografiilor digitale, de tip Photoshop, pentru a induce un mesaj: sentimentul de tensiune extrema, dar in acelasi timp de stapanire si competenta care, dupa trucare, sunt transmise de imagine.

author avatar
Adrian Patrusca
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger