AcasăNewsUcenicia la locul de munca pe banii statului

Ucenicia la locul de munca pe banii statului

Ucenicii sub 18 ani pot lucra maximum sase zile pe zi si 30 de ore pe saptamana

Autoritatile au republicat recent, in Monitorul Oficial, Legea 179/2013, cu modificari si completari privind ucenicia la locul de munca. Ucenicii  primesc salariu in timpul calificarii, iar angajatorii beneficiaza de subventii din partea statului pentru activitatea de ucenicie.

Ucenicii sub 18 ani pot lucra maximum sase zile pe zi si 30 de ore pe saptamana

Potrivit noilor reglementari, formarea  profesionala prin ucenicie are ca principale obiective :

–         sa ofere persoanelor interesate, cu varste de peste 16 ani, posibilitatea de a obtine o calificare pentru ocuparea unui loc de munca;

–         sa permita angajatorilor sa isi asigure forta de munca calificata, de calitate, in functie de cerintele proprii.

Contractul de ucenicie

Ucenicia se realizeaza in baza unui contract de munca. Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie pe durata determinata, prin care ucenicul se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unui angajator. La randul sau, acesta se obliga sa ii asigure ucenicului plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale. Contractul de ucenicie la locul de munca se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si nu poate fi mai mare de 36 de luni sau mai mica de 12 luni.

Documente necesare

Documentele necesare ucenicului pentru incheierea contractului de ucenicie la locul de munca sunt:

–         actul de identitate, in original si in copie;

–         certificatul de nastere, in original si in copie;

–         copii legalizate ale actelor de studii ;

–         certificat medical care atesta faptul ca persoana in cauza este apta pentru prestarea activitatii in care se organizeaza ucenicia.

Formarea profesionala a ucenicului cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica sau numai pregatirea practica. Timpul necesar pregatirii teoretice este inclus in programul normal de munca si are ca rezultat dobandirea unui certificat de calificare profesionala. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea ocupatiilor din Romania. Detalii pe http://www.mmuncii.ro/nou/index.php/ro/munca/c-o-r.

Salarizare

Salariul ucenicului trebuie sa fie cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore, in medie, pe saptamana. In cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de sase ore pe zi si 30 de ore pe saptamana. Salariul minim brut pe economie este, in prezent, de 800 de lei pe luna.

Subventii pentru angajator

Angajatorul ucenicului poate primi lunar, la cerere, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR). Pentru primirea sumei de la stat, angajatorul trebuie sa incheie o conventie cu agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca. ISR este in prezent, stabilit la 500 de lei, deci angajatorul poate primi lunar, pentru fiecare ucenic, pana la 300 de lei din partea statului.

author avatar
Arpad Dobre
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger