AcasăNewsTutorii Romaniei nu mai canta pe aceeasi voce

Tutorii Romaniei nu mai canta pe aceeasi voce

Schimbarea petrecuta la Casa Alba a creat politicienilor romani o adevarata dilema: raman vasalii celor doua doua “Inalte Porti” stiute, UE si SUA, sau il aleg pe mult mai confortabilul pentru ei Donald Trump.

De cand cu aderarea la UE si NATO, europenii si americanii au facut legea in Romania. Obedienti prin traditie, liderii romani au pupat papucii europeni si americani si au citat din UE si din SUA ca din Biblie, chiar daca asta a aruncat in derizoriu institutiile nationale, in frunte cu Parlamentul. Cand citatele nu erau de ajuns, ambasadorii SUA treceau la mustrarea publica a demnitarilor romani iesiti din rand – practica deloc diplomatica, ba chiar obraznica, in care exceleaza de exemplu actualul ambasador american Hans Klemm.

UE ne tine in chingi

Mai formalistii din fire, oficialii UE au preferat sa ne tina in chingi cu ajutorul rapoartelor MCV si a unor “to do list” livrate ca de la stapan la sluga conducatorilor romani. Indiferent de metoda, SUA si UE au avut, pana acum, un mesaj comun, unul care interzicea autoritatilor romane sa se atinga de Justitie, de institutiile de forta si de legislatia din domeniu. In plus, europenii si americanii tocau tema statului de drept – unul in care marile lor concerne sa nu fie deranjate de lege atunci cand fac afaceri si profituri fabuloase in Romania, fie vorba intre noi. Cert este ca incercarea de democratizare pe repede-inainte a Romaniei nu a fost o idee buna din moment ce totul s-a soldat doar cu legi importate de-a valma si nearmonizate cu legislatia noastra – inclusiv cu niste Coduri Penale de toata jena care, conform CCR, contin zeci de prevederi neconstitutionale. Desi rezultatul este nesatisfacator si vizibil pentru toata lumea, UE se ambitioneaza sa continue pe aceeasi linie – dovada in acest sens stand ultimul raport MCV, in care europenii ridica in slavi activitatea DNA, ICCJ, ANI si pun la index incercarea de modificare a Codului Penal si de emitere a unei legi a gratierii.

Schimbarea Trump

Problema este ca Inalta Poarta americana s-a rasucit. Conform semnelor deja aparute, pe Donald Trump il va durea in cot de coruptia din Romania atata vreme cat investitorii americani nu vor fi jumuliti si ei de bastinasi si nu se vor plange de nimic la Casa Alba. Mai mult, Trump nu se incurca nici in drepturile omului (politica sa in materie de emigranti si refugiati este un adevarat model de incalcare a acestor drepturi) si in plus este departe de a fi vreun sustinator al libertatii presei. Dimpotriva, noul presedinte al SUA a declarat deja razboi mass-media americane, despre care spune ca este una “provocatoare si lipsita de obiectivitate” pentru simplul fapt ca isi permite sa-l critice. Intoarcerea macazului de catre americani nu se poate sa nu fie resimtita si pe plaiurile mioritice, unde se pune o legitima intrebare: ce va face acum Romania cu cei doi stapani care trag unul hais si altul cea? Sau si mai exact ce vor face politicienii care ne conduc. Vor strange din dinti si vor ramane in siajul europenilor, dar tot cu spinarea plecata si cu amenintarea dosarelor plutind deasupra lor? Isi vor indrepta spatele si vor spune UE ca modifica unele articole din Codul Penal si ca adopta legea raspunderii magistratilor? Vor alege doar tutela americana, mult mai lejera si mai atragatoare pentru ei de cand cu Donald Trump? Nu se stie si asta cu atat mai mult cu cat puterea din Romania este deja impartita, presedintele Iohannis jucand evident pe mana europenilor in timp ce adversarul sau Liviu Dragnea, a dat deja semn ca prefera sa ia lumina de la Washington. Ramane de vazut daca si cum se vor intelege cele doua tabere interne in aceasta problema si cum va arata politica externa a Romaniei in era Trump.

author avatar
Simona Badulescu
669 afisari

2 COMENTARII

  1. numai ca si america prin secretarul de stat si cel al apararii au anuntat ieri ca sustin lupta anticoruptie. teapa, penalilor, trump continua sa o sustina pe kovesi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger