AcasăNewsTurnul din Pisa nu se mai inclina

Turnul din Pisa nu se mai inclina

TO GO WITH AFP STORY BY ELLA IDE A combination of two pictures shows Pisa's leaning tower before the stabilization works in 1992 (L) and at the end of the works in 2010 (R) showing a slightly different level of tilt. The scaffolding is about to come off at the end of 2010 at the Leaning Tower of Pisa following a painstaking two-year restoration that has restored the medieval masterpiece to its former glory. AFP PHOTO / FABIO MUZZI (Photo credit should read FABIO MUZZI/AFP/Getty Images)

Din cauza solului instabil, celebrul turn inalt de 58 de metri sta „stramb” inca de prin  1173, cand a fost construit, dar expertii au vesti bune:  dupa 17 ani de observatie, constructia  a reusit sa se redreseze datorita eforturilor de restaurare al acestui monument medieval care atrage 5 milioane de turisti anual.

Ba chiar a inceput sa se indrepte Ce i drept cu niste centimetri

„Turnul din Pisa este stabil si inclinarea sa a scazut usor. Insa ce conteaza este stabilitatea, care este mai buna decat aratau estimarile initiale”, spune  Nunziante Squeglia, profesor de inginerie la Universitatea din Pisa, coordinator al grupului de monitorizare a turnului. Mai exact, constructia cu o grosime a zidului la baza de 4,09 metri si o greutate estimata la 14.500 de tone, a reusit sa se redreseze cu…4 centimetri. Cladirea, grav avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost inchisa la inceputul anilor  90 din cauza problemelelor de siguranta, lucrarile de consolidare au costat peste 28 de milioane de euro si au fost conduse de Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian. Dupa 11 ani, gradul de inclinare a fost corectat cu 41 de centimetri, iar turnul din Pisa a fost redeschis vizitatorilor care pentru a ajunge in varf trebuie sa urce 269 de trepte.

author avatar
Bogdan Borcea
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger