AcasăNewsTurismul musulman a adus 155 de miliarde de dolari

Turismul musulman a adus 155 de miliarde de dolari

În 2016, 121 de milioane de musulmani au beneficiat de un turism ”muslim friendly”

”Voyageshalal.com, halaldiscovery.com, halalbooking.com…”. Pe Internet, agentiile dedicate turismului ”halal” isi multiplica ofertele pentru milioanele de persoane care vor sa combine vacantele cu etica religioasa.  Anul trecut, turismul musulman a reprezentat 13% din piata mondiala.

În 2016 121<br >de milioane<br >de musulmani<br >au beneficiat<br >de un turism<br >muslim<br >friendly

Din ce in ce mai multi musulmani cauta hoteluri sau cluburi de vacanta dotate cu spatii de distractii rezervate femeilor  sau familiilor, care nu ofera decat mese 100% halal, care dispun de sali de rugaciune sau care proscriu consumul de alcool. In fata acestei cresteri , multe firme au decis sa-si adapteze spatiile pentru aceasta clientela. In Turcia, spre exemplu, peste 50 de hoteluri functionale sunt in armonie cu principiile religioase ale Islamului, potrivit agentiei Anatolia. Un turism in plina expansiune. Dincolo de cifrele pentru 2016 (155 miliarde de dolari, adica 13% din piata mondiala) , potrivit editiei din 2017 a Global Muslim Travel Index, GMTI, publicata de cabinetul specializat CrescentRating si de MasterCard, acest raport (publicat in luna mai) arata ca piata turismului halal va continua sa creasca, atingand, conform previziunilor, 220 miliarde de dolari pana in 2020 si aproape 300 de miliarde, pana in 2026. Numarul turistilor musulmani, care a atins 121 milioane in 2016 (fata de 177 in 2015) va depasi bariera de 168 de milioane in 2020, subliniaza raportul. Turistii musulmani prefera destinatii asiatice, precum Malaezia, care ocupa locul intai in topul destinatiilor ”muslim friendly”, urmata de Emiratele Arabe Unite, Turcia, Arabia Saudita si Qatar.

Traseul safari-ului, adaptat orelor de rugaciune

Dupa exemplul Asiei, continentul african urmareste la randul sau sa atraga aceasta mina de aur care sunt turistii musulmani. La ora actuala, Marocul este destinatia turistica care are cea mai adaptata oferta la nevoile turistilor musulmani care vin in Africa, potrivit editiei 2017 a GMTI care retine trei criterii pentru a clasa destinatiile ”muslim friendly”: siguranta, calitatea serviciilor halal si comunicare in jurul turismului halal. Urmeaza Egiptul, Tunisia, Algeria, Senegal, Africa de Sud, Sudan, Djibouti, insulele Comore si Gambia. Africa de Sud (dar si Kenya) au aratat in ultimii ani un interes crescut pentru turismul halal. Spre exemplu, agentia de turism Islamic Travels and Tours din Johannesburg propune formule turistice special adaptate pentru musulmani, spre exemplu acestia putand participa la un safari al carui trasee sunt amenajate in functie de orele de rugaciuni pentru musulmani.

Si Trump contribuie la afacere

Dar, turismul halal in Africa si in restul lumii ar putea profita si de masurile luate de presedintele SUA privind interzicerea intrarii pe teritoriul american a cetatenilor din sase tari majoritat musulmane: Iran, Yemen, Siria, Somalia, Sudan si Libia), masuri ce au intrat partial in vigoare, urmare a unei decizii a Curtii Supreme (in asteptarea ca acest dosar sa fie examinat in octimbrie). Este foarte probabil ca majoritatea turistilor musulmani sa se orienteze catre alte tari care vor fi in masura sa-i primeasca potrivit asteptarilor.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger