AcasăNewsTurcii se inarmeaza in draci

Turcii se inarmeaza in draci

Mare parte din arme sunt cumparate via Internet si sunt detinute ilegal

In Turcia, reglarile de conturi cu arme  de foc tin frecvent primele pagini ale ziarelor. Turcii au cultura armelor si, dupa tentativa de lovitura de stat din 2016, vanzarile au explodat.

Mare parte din arme sunt cumparate via Internet si sunt detinute ilegal

Un turc din patru detine o arma de foc, potrivit Fundatiei Umut (care militeaza pentru interzicerea posesiei armelor). Violentele cu arme de foc au crescut cu 28% intre 2016 si 2017 si cu 61% comparativ cu 2015. ”Doar 10% din crime sunt comise cu arme achizitionate legal”, declara Ayhan Akcan, membru al Umut, care estimeaza ca intre 20 si 25 de milioane de arme de foc sunt in circulatie in Turcia pentru o populatie de aproape 80 de  milioane de locuitori. Cifra este contestata de autoritati, care afirma ca doar 2,5 milioane de arme sunt oficial inregistrate in tara. Potrivit ministerului de Interne, in primele 3 luni ale anului 2017, 338.052 de permise de port arma au fost eliberate sau reinnoite. Cifre dificil de confirmat pentru ca vanzarile ilegale de arme au explodat, mai ales via Internet.Tot anul trecut, autoritatile au inchis 55 de site-uri care comercializau arme.

Arme in dulap, arme la purtator

Cu 500 de lire, un cetatean turc poate cumpara o arma si un permis. Exista doua tipuri de permise: unul care permite detinerea unei arme de foc dar care trebuie pastrata acasa sau la locul de munca. Orice cetatean cu varsta de 21 de ani, cu cazier curat, certificat medical si patru fotografii de indentitate il poate obtine. Pentru un pistol, va plati 1470 de lire (permis valabil pe cinci ani) . Alt permis se refera la portul de arma si este mai restrictiv, costa 4596 de lire (indiferent de arma) si il pot detine politistii, soldatii, anumite categorii profesionale (avocati, bijutieri)

At, Avrat ve Silah

Ceea ce inseamna ”un cal, o femeie si o arma”, expresie atribuita razboinicilor de altadata, valabila se pare si astazi in randul populatiei masculine. Armele de foc sunt importante in cultura turca iar tirul este un sport national. In regiunea Marii Negre, nu exista o nunta in care sa nu se traga focuri cu munitie reala in aer, pentru a marca evenimentul. De altfel, majoritatea detinatorilor de arme de foc declara ca nu ezita sa recurga la ele pentru a-si proteja si apara familia. Chiar daca fortele de ordine sunt o prezenta solida in Turcia.

Cum e puciul si pistolul

Pe de alta parte, in timpul tentativei de lovitura de stat din iulie 2016, oamenii au asistat ingroziti de tancurile si avioanele de lupta care au iesit pe strazi. Multi au gindit: statul nu mai este capabil sa-si apere oamenii. Altii s-au inarmat pentru a ajuta politia sa se lupte cu pucistii. Politica si-a varat imediat coada, dupa ce, in seara puciului, oamenii au iesit pe strazi, la apelul  presedintelui Recep Erdogan. In zilele urmatoare, mai multi politicieni dar si primarul Ankarei s-au declarat favorabili inarmarii civililor. Au curs speculatii potrivit carora guvernul ii incita pe simpatizanti sa-si cumpere arme. Totul a culminat cu un decret (publicat in Monitorul Oficial in 24 decembrie 2017) acorda imunitate judiciara civililor care au comis acte care incalca Codul Penal, ”atata timp cat actioneaza in numele anti-terorismului sau pentru a impiedica o incercare de a rasturna guvernul”. In fata valului de critici, decretul a fost restrans: imunitatea nu-i priveste decat pe civilii care au actionat ”pentru a impiedica tentativa de puci” din 2016. Tot dupa seara puciului, mii de arme inregistrate au disparut, nu se stie unde, dar au aparut militii private (precum Saddat, Osmanli Ocaklari) infiintate de un decret-lege de autoritati.

author avatar
Tudor Borcea
736 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger