AcasăNewsTurcii fac imobiliare cu cetatenie la pachet

Turcii fac imobiliare cu cetatenie la pachet

Pentru a cumpara o yali, potentialul cumparator trebuie sa scoata din buzunar intre 4,5 si 95 de milioane de dolari.

Dominand Bosforul inca din epoca otomana, yali, emblematicele case din lemn din Istanbul, construite langa mare, sunt oferite acum bogatilor cumparatori, mai ales straini. Strategii economice si fapte, nu vorbe ca la Bucuresti.

Pentru a cumpara o yali potentialul cumparator trebuie sa scoata din buzunar intre 45 si 95 de milioane de dolari

Locuite initial de elitele otomane si de strainii instalati in ce era odata Constantinopole, aceste superbe vile spalate parca de valuri fac parte si din romanele si popularele telenovele turcesti. Acum sunt scoase la vanzare, proprietarii preferand sa investeasca bani in aceste cladiri intr-un moment in care economia turca este slabita. Pentru a cumpara o yali, potentialul cumparator trebuie sa scoata din buzunar intre 4,5 si 95 de milioane de dolari. Cu pozibilitatea de a obtine si cetatenia turca gratie acestei investitii. Aceste preturi par prohibitive, dar nu si pentru unii straini foarte bogati, in special din Orientul Mijlociu, a caror sosire ar putea remodela durabil zonele unde exista yali.

Investitorii au incredere

Nu mai putin de 60 din cele 600 de yali situate pe tarmurile stramtorii Bosfor. Unele apartin inca unor reprezentanti ai elitei turcesti, cum ar fi doua din cele mai mari conglomerate familiale, Koc si Sabanci. Dar interesul actual al turcilor de a investi in aceste costisitoare yali este aproape de zero.Criza diplomatica dintre Ankara si Washington a slabit lira turca dar numerosi cumparatori straini vor sa profite pentru a investi in Turcia.

Vilele din lemn au devenit celebre datorita telenovelelor turcesti extrem de populare in lumea araba

In conditiile in care orice vanzare imobiliara trebuie sa se faca in lire turcesti – potrivit unui decret al presedintelui Recep Erdogan vizand sustinerea monedei nationale – specialistii afirma ca potentialii cumparatori nu sunt aproape niciodata turci, ci vin din Orientul Mijlociu si mai ales din bogatul Qatar (aliat apropiat al Turciei). Odata cu scaderea lirei turcesti, Istanbul devine un paradis pentru clientii din Golf care se regasesc cu o putere de cumparare mai mare, afirma agentii imobiliari. „Investitorii din Golf considera ca lira va creste valoare in viitorul apropiat si ca investitiile lor se vor aprecia pe termen foarte scurt”, a declarat Hamed Elhamian, director de vanzari la compania de consultanta ANKA Invest.continuat el. Ugur Ayhan, consultant in imobiliare de lux, afirma de asemenea ca se observa un interes crescut pentru Turcia din partea cumparatorilor straini in ultimele luni, majoritatea din Qatar dar si din Azerbaidjan si Iran.

Cumperi, hop si pasaportul

Dincolo de slabiciunea lirei, posibilitatea de a obtine un pasaport turcesc care ofera acces fara viza la numeroase destinatii, este un alt argument de talie pentru cumparatorii straini de yali. Potrivit unui decret prezidential publicat luna trecuta, strainii pot obtine cetatenie turca achizitionand proprietati imobiliare in valoare de peste 250.000 de dolari, fata de un milion de dolari anterior. ”De altfel, numerosi cetateni si promotori imobiliari turci cauta sa vanta astfel de proprietati strainilor dornici sa cumpere bunuri de lux valorand peste 250.000 de dolari pentru a obtine cetatenie turca”, afirma Elhanian. Potrivit lui Ugur Ayhan, acest decret va spori cererea de apartamente moderne care apar pretutindeni in Istanbul, dar nu neaparat pentru yali, care raman un bun de lux  peste mijloacele majoritatii cumparatorilor. O alta constrangere ar fi ca , din sutele de yali de pe malurile Bosforului, 360 sunt declarate cladiri cu valoare istorica, potentialii cumparatori avand nevoie de autorizatie in caz de renovare sau amenajari ale fatadelor. Legislatia turca prevede ca orice cladire istorica trebuie sa fie renovata sau restaurata de-o maniera fidela cu planul original.

Vila in Bosfor, statut social

Casele yali au capatat notorietate mai ales datorita succesului serialelor  de televiziune turcesti. Numeroase episoade s-au derulat in aceste faimoase vile din Bosfor. O afacere si pentru turoperatori care le propun turistilor sa vina in locurile unde au loc filmarile si unde vin starurile ecranelor din Turcia. Aceste seriale, foarte populare in lumea araba,  sunt in realitate principala publicitate a caselor yali in strainatate. In plus, clientii din Orientul Mijlociu vin si cumpara acest tip de proprietati pentru ca a avea o vila pe malul Bosforului este vazut ca un statut social, ca un semn de putere.Dincolo de frumusetea locurilor si de sentimentul de a vea propriul paradis, departe de jungla urbana.

author avatar
Tudor Borcea
1.405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger