AcasăNewsTurcia bate degeaba la usa UE

Turcia bate degeaba la usa UE

Turcia e partener cheie a Uniunii Europene dar cheia se afla la Bruxelles

La reuniunea de la LUxemburg, cei 28 de ministri de Externe ai UE au concluzionat ca negocierile de aderare cu Ankara se afla ”in punct mort” si ca Turcia se ”indeparteaza din ce in ce mai mult de blocul comunitar”.

Turcia e partener cheie a Uniunii Europene dar cheia se afla la Bruxelles

In documentul adoptat de cei 28 privind perspectivele de extindere a UE, se precizeaza ca „niciun capitol nou nu poate fi avut in vedere pentru deschidere sau inchidere si nicio alta activitate de modernizare a uniunii vamale UE-Turcia nu este prevazuta”. Aceste concluzii sunt un ecou celor din ultimul raport de evaluare a Comisiei Europene privind tarile candidate la aderare, din aprilie, cand executivul european a exclus orice deschidere a unui nou capitol de discutii cu Ankara. Felicitat scurt de liderii Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si Consiliului European, Donald Tusk, dupa realegerea in fruntea statului, presedintele Turciei , Recep Erdogan, a primit doar batai pe umar: Turcia este o tara candidata si partener cheie pentru UE, efortul tarii de a primi 3,5 milioane de refugiati este salutar etc. Si aceleasi critici: masurile luate dupa puciul din 2016 au fost disproportionate,constatam un recul al statului de drept si a drepturilor fundamentale dar si deteriorarea independentei justitiei.

..nu si Albania si Macedonia

UE a convenit sa deschisa negocierile de aderare cu Albania si fosta republica iugoslava Macedonia, in iunie 2019 dar aceasta decizie va fi insotita de numeroase conditii privind continuarea reformelor, a anuntat presedintia bulgara a UE. Ministrul bulgar Ekaterina Zaharieva a explicat ca decizia ”ofera un calendar clar celor doua tari si este mai buna decat nimic”, desi ea  a fost adoptata intr-o reuniune tensionata, pe fondul rezervelor emise de Franta si Olanda. Cei doi candidati trebuie sa continuie sa inregistreze progrese privind reformele cerute de UE, in special in lupta contra crimei organizate si coruptiei in cazul Albaniei. Se pare ca acordul incheiat cu Grecia pe tema numelui Macedonia de Nord al fostei republici iugoslave a cantarit pozitiv in deblocarea rezervelor unor state care s-au aratat mai reticente.

author avatar
Tudor Borcea
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger