AcasăNewsTudorel Toader, lovitura in plex pentru ”macovisti”

Tudorel Toader, lovitura in plex pentru ”macovisti”

Guvernul Dancila s-a reunit ieri de dimineata si a dat ordonanta de urgenta care a schimbat radical Justitia. In bine sau in rau, depinde cine comenteaza si ce interese are. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca modificarile adoptate sunt benefice pentru domeniul justitiei si pentru cetateni.

„Nu am mers la Comisia de la Venetia pentru a negocia solutiile din Ordonanta de Urgenta. Nici pentru a solicita si lua aprobare de la Comisie. Nu am mers pe cont propriu, fara o prealabila dezbatere cu decidentii din tara”, a tinut sa precizeze ministrul Justitiei. Acesta a sustinut ca a dat un sens concret prevederii constitutionale potrivit careia procurorii isi desfasoara activitatea sub „autoritatea” ministrului Justitiei. Textul noii OUG prevede ca ministrul Justitiei poate sesiza direct Inspectia Judiciara cu privire la activitatea unor procurori. Masura a fost aspru criticata de corpul magistratilor si de societatea civila care a intrat in fibrilatii pentru ca legile asumate vor crea efecte imense in ”campul tactic” si in randul sustinatorilor Monicai Macovei, care a deschis larg usa SRI-ului in Justitie si nu numai.

Principalele schimbari

Concret, cele 3 legi au fost modificate de Parlament, iar modificarile au fost validate de CCR si asigura o mai buna functionare a sistemului de justitie. ”Justitia trebuie sa garanteze drepturile fundamentale ale romanilor, imixtiunile in justitie nu vor fi tolerate”, a declarat Viorica Dancila.  In ordonanta de urgenta pe legile Justitiei sunt prevazute o serie de modificari:

* amanarea pensionarii anticipate a magistratilor, ceea ce va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor. Noua lege reglemenenteaza concomitent si cresterea perioadei de formare pentru intrarea in magistratura, precum si a vechimii necesare pentru promovarea la instante si parchete, motiv pentru care se impune amanarea aplicarii acestui sistem de pensionare anticipata.

* In OUG se arata ca se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor ce prevede numirile in functiile de conducere de la Parchetul General, DNA, si DIICOT. Potrivit Ordonantei, alineatul introdus arata ca selectia procurorilor-sefi se realizeaza pe baza unui interviu, in cadrul caruia candidatii vor sustine un proiect si, pentru a fi asigurata transparenta procedurii, audierea se va transmite in direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

* Ordonanta vizeaza si adoptarea modificarii articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, urmeaza sa exercite actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului Inspectiei Judiciare rezulta ca eroarea judiciara a fost exercitata de magistrati cu rea credinta sau grava neglijenta.

* O alta prevedere vizeaza dispozitiile articolului 54 din Legea 304/2004 privind judecarea apelurilor. Astfel, apelurile se vor judeca in complet format din trei judecatori incepand cu data de 1 ianuarie 2020. In procesele pornite incepand cu data intrarii in vigoare a acestei OUG si pana la 31 decembrie 2019, apelurile se vor judeca in complet de doi judecatori.

* Delegarea procurorilor cu functii de conducere la Parchetul General va fi dispusa, cu acordul scris al acestora de catre Sectia pentru procurori a CSM, arata alta prevedere.

Codruta Kovesi, Lancranjan, Uncheselu si altii se vor intoarce la baza

Efectele Ordonanatei au inceput din prima clipa sa produca efecte. Primul pe lista a fost secretarul de stat, Marieta Safta, care si-a dat, ieri, scurt si clar demisia. Motivul deciziei il constituie o prevedere din OUG pe legile Justitiei, care o scoate in afara legii. Concret, Marieta Safta este delegata de la Curtea Constitutionala la Ministerul Justitiei, iar acum, conform noilor prevederi nu ar mai indeplini conditiile legale ale detasarii. Pe acelasi criteriu se pregatesc procurorii Alexandra Lancranjan, de la DNA, Jean Uncheselu, de la aceeasi institutie, dar si Laura Codruta Kovesi care trebuie sa plece, conform legilor intrate in vigoare, ca procuror simplu la Sibiu. Lista va continua destructurand ”unitatile de elita” creeate pe ”paradeala din campul tactic” si pe dosarele anticoruptie marca ”fack news”.  Augustin Lazar este si el cu un picior in groapa. Acesta se agata de dosarele procurorilor militari din Parchetul General si spunea, ieri, intr-o disperare ardeleneasca, inceata si fara fainosag, ca ”acest act normativ va duce la ingreunarea solutionarii unor dosare importante, avand in vedere ca delegarile procurorilor adusi de la alte parchete sa solutioneze cauzele vor inceta”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
601 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger