AcasăNewsTrupul presedintelui polonez Kaczorowski, mort la Smolensk, exhumat

Trupul presedintelui polonez Kaczorowski, mort la Smolensk, exhumat

(foto: tvp.pl)

Autoritatile poloneze au dezhumat cadavrul fostului presedinte al Poloniei, Ryszard Kaczorowski, ca urmare a unor suspiciuni ca in locul lui ar fi ingropata o alta persoana.

(foto: tvp.pl)

Trupul neinsufletit la presedintelui polonez in exil, Ryszard Kaczorowski, mort in accidentul aviatic de la Smolensk, petrecut in 2010 in Rusia, a fost exhumat. Motivul il reprezinta suspiciunea ca identificarea trupurilor celor morti in accident ar fi fost gresita, astfel incat in locul fostului sef al statului ar fi ingropata o alta persoana.

„Indoieli privind identitatea cadavrului, aparute in documentatia judiciara, a determinat Parchetul militar sa exhumeze cele doua cadavre”, a declarat pentru AFP, citat de realitatea.net, purtatorul de cuvant al Parchetului, Zbigniew Rzepa, refuzand sa precizeze numele persoanelor exhumate.

Conform presei poloneze, cadavrul presedintelui polonez in exil, Ryszard Kaczorowski ar fi fost schimbat cu cel al altei victime a accidentului.

„La cererea familiei, nu putem dezvalui identitatea persoanelor exhumate. Cadavrele au fost transportate la Cracovia (sud) pentru teste, dupa care vor fi duse la Academia de medicina judiciara din Wroclaw (sud-vest) pentru alte examene, in special teste ADN”, a adaugat purtatorul de cuvant al Parchetului.

Nu este pentru prima oarea cand au loc erori in privinta identitatii victimelor accidentului aviatic de la Smolensk. In urma unei astfel de greseli a fost dezhumat trupul Annei Walentynowicz, eroina a luptei muncitoresti impotriva comunismului si cofondatoare a miscarii Solidaritatea.

O a doua ceremonie funerara pentru Anna Walentynowicz a avut loc la Gdansk. La ea au participat familia sa, precum si Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, ucis in accident.

96 de persoane, printre care presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si fostul sef al statului polonez, Ryszard Kaczorowski, au murit pe 10 aprilie 2010, dupa ce avionul prezidential s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa pe aeroportul din Smolensk.

Cei doi presedinti de stat urmau sa asiste la Katin, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile care marcau 70 de ani de la masacrul catorva mii de ofiteri polonezi prizonieri ai Armatei Rosii de catre politia secreta sovietica in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

author avatar
Ionut Zgimbau
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger