AcasăNewsTrupele SAS au pornit la vânătoare după ucigașul lui James Foley

Trupele SAS au pornit la vânătoare după ucigașul lui James Foley

Trupe speciale britanice, dotate cu echipament sofisticat de localizare a unei ținte, au fost desfășurate în Irak, pentru a da de urma călăului care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley.

„Jihadi John”, cel care l-a decapitat pe Foley, este acum vânat de SAS

Trupe de elită de la SAS și de la Regimentul Special de Cercetare vor desfășura operațiuni de căutare și localizare a grupului ce l-a ținut ostatic pe Foley și care mai au captivi și alte persoane.

Călăul locuia la Londra într-o vilă de un milion de lire

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe călăul jurnalistului ca fiind „Jihadi John”. Operațiunile se desfășoară atât în Irak, cât și în Siria, acolo unde se presupune că a avut loc execuția jurnalistului american. Trupele britanice au fost desfășurate în nordul Irakului, în regiunea unde forțele kurde și irakiene se luptă cu teroriștii din „Statul Islamic” (ISIS). Acolo s-au separat în echipe de câte patru oameni, care s-au alipit unor comandouri locale, având misiunea să captureze teroriști SI de origine britanică, pentru a stabili o legătură către „Jihadi John”. Numele său este Abdel-Majed Abdel Bary, are 23 de ani și până în urmă cu un an a locuit, împreună cu familia sa, într-o vilă în valoare de un milion de lire, în apropierea Londrei, în Maida Vale. Abdel Bary este fiul unui refugiat egiptean, despre care se spune că era un apropiat al liderilor Al Qaida. Odată ce va fi prins, se vor face teste ADN, teste vocale, scanarea irisului, pentru a se compara cu „datele existente”. În operațiunea de localizare și prindere a lui Jihadi John se lucrează cu drone și echipamente de interceptare și procesare date etc. Cu o lună înainte, un comando american Delta Force a încercat să efectueze un raid la o bază SI din Uqayrishah, în nordul Siriei, unde se presupunea că sunt ținuți ostaticii, dar misiunea a fost abandonată, baza fiind foarte bine apărată. Ostaticii sunt ținuți acum în Raqqa.

Din închisorile regimului, la gruparea „The Beatles”

James Foley a fost ținut ostatic 13 luni împreună cu Daniel Rye Ottosen, 25 de ani, un fotoreporter danez, care a fost eliberat în luna iunie, împreună cu alți ostatici, francezi și spanioli. Ottosen memorase o scrisoare a lui Foley către familia sa, în care le spunea că va fi acasă pentru căsătoria surorii sale. Negocierile pentru eliberarea lui Foley au început la 26 noiembrie 2013. „The Beatles” cereau 80 de milioane de lire, și să li se livreze rapid. Plus eliberarea prizonierilor musulmani deținuți în SUA. Familia strânsese 3 milioane, când negocierile au fost întrerupte de teroriști. Ciudat, anul trecut, după ce cheltuiseră sute de mii de dolari pentru investigații, familia fusese informată că Foley fusese capturat de un grup de shabiha, miliții pro Bashar, care-l predaseră autorităților. Informația era că Foley se află într-o închisoare a securității în regiunea Damascului. Deocamdată nu s-a stabilit care a fost circuitul prin care James Foley a ajuns la The Beatles.

author avatar
Adina Mutar
1.374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger