AcasăNewsTrump vrea pe viata

Trump vrea pe viata

Presedintie fara numar? Sa incercam si noi dupa modelul chinez, a spus Trump

Presedintele Statelor Unite a gafat incredibil dupa ce, aparent in gluma, l-a laudat pe omologul sau chinez Xi Jinping si perspectivele presedintiei nelimitate ale acestuia, dupa ce Partidul Comunist Chinez a anuntat ca va elimina limita de doua mandate la presedintie. Hlizindu-se, Trump a mers pana acolo incat a sugerat ca o asemenea ”reforma” ar trebui importata si in SUA.

Presedintie fara numar Sa incercam si noi dupa modelul chinez a spus Trump

”Acum e presedinte pe viata, presedinte pe viata. Si e mare! Si iata, a putut face asta. Cred ca e grozav. Poate ar trebui sa incercam si noi intr-o buna zi”, a lansat Trump in cadrul unei reuniuni la vila sa din Mar-a-Lago (Florida) destinate strangerii de fonduri pentru Partidul Republican. Presa americana a informat ca declaratia stravezie a lui Trump a fost aplaudata desi nu este clar daca presedintele a rostit-o in gluma. Chiar si asa, ea a fost taxata imediat de reprezentantii democratilor. Congresmanul democrat Ro Khanna a comentat : ”Fie ca a fost o gluma, fie ca nu, sa vorbeasca despre presedintia pe viata a lui Xi Jinping a fost cel mai ne-american sentiment exprimat de un presedinte american. George Washington s-ar rasuci in mormant”. La cererea Partidului Comunist Chinez, Congresul National al Poporului, legislativul chinez va dezbate, in cadrul sesiunii plenare care incepe astazi, propunerea de modificare a constitutiei pentru eliminarea limitei de doua mandate consecutive pentru Xi Jinping, limita impusa incepand cu 1982 presedintilor Chinei. Odata adoptata, aceasta dispozitie ii va permite lui Xi, aflat la putere din 2013, sa se mentina in fruntea statului dincolo de 2023.

Constructorii auto europeni, amenintati

Tot sambata, Donald Trump a ridicat iar vocea la UE, evocand taxe pe importurile de automobile europene daca UE va replica la decizia sa  de a impune taxe de otel si aluminiu. Trump a denuntat deficitul comercial al SUA care ar fi de 800 de miliarde de dolari, denuntand acordurile comerciale ”proaste” facute de precedesorii sai. UE a anuntat deja ca pregateste masuri de retorsiune fata de produsele americane Harley Davidson, whiskey-ul bourbon si Levi’s, dupa ce Washington a anuntat taxe vamale de 25% pentru otel si 10% pentru aluminiu, in scopul de a-si proteja industria siderurgica nationala. Anterior , Trump a amenintat constructori auto europeni cu taxe vamale, in special firme germane precum Mercedes, BMW sau Audi, chiar daca vehiculele germane nu reprezinta decat 7,9% din piata de automobile noi din SUA. Anul trecut, germanii au produs 1,4 milioane de vehicule in zona tratatului de liber schimb ALENA (SUA, Canada, Mexic) pe care Trump vrea sa-l renegocieze. O dispozitie a acestui acord stipuleaza ca un vehicul asamblat in proportie de 65% intr-una din cele trei tari el poate fi vandut pe teritoriul american fara taxe. 56% din masinile germane au fost produse in uzinele situate pe teritoriul american.

author avatar
Tudor Borcea
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger