AcasăNewsTrump, un gambler intre presedinti

Trump, un gambler intre presedinti

Republican presidential hopeful Donald Trump speaks in front of a crowd on Jan 19 at the Hansen Agriculture Student Learning Center. At the rally, not only did Trump talk about economic and healthcare reforms, but as was also endorsed by former governor of Alaska, Sarah Palin.

Dupa Rusia si Coreea de Nord, liderul de la Casa Alba pune si Beijingul pe lista neagra. Presedintele chinez, Xi Jinping, a anuntat ca nu va sta cu mainile incrucisate si are pregatite deja o serie de contramasuri impotriva Washingtonului.

Nu dă doi bani pe diplomație și confundă politica externă cu afacerile

Le-a luat voturile americanilor cu o politica pacifista, dar Donald Trump se dovedeste a fi un presedinte pus pe scandal, imprevizibil, ba chiar de necontrolat. Dupa ce s-a dat la Rusia lui Vladimir Putin si a pus la colt intreaga Uniune Europeana, miliardarul de la Casa Alba a luat in collimator si China. Xi Jinping a fost primul lider important care a vizitat Washingtonul imediat dupa investitura lui Trump, dar asta n-a contat deloc, astfel ca s-a ajuns ca Beijingul sa fie in prezent ultimul front pe care l-a deschis America. La inceputul lui martie, presedintele Donald Trump declara sus si tare ca va percepe taxe suplimentare tuturor importurilor de otel si aluminiu din China, punand cruce, astfel, unui accord commercial intre cele doua tari pe care el il considera pagubos.

Replica asiaticilor nu s-a lasat mult asteptata si ieri a venit anuntul care-i ingrozeste pe economistii de peste Ocean: China va impune tarife vamale la un set de 128 de produse importate din SUA! Printre acestea, fructele si vinul vor fi taxate suplimentar cu 15%, iar carnea de porc, ca sa dam doar un exemplu, va avea o taxa de import de 25%. Si, ca sa-si demonstreze seriozitatea in ceea ce priveste acest demers, Xi a ordonat ca noile taxe sa se aplice chiar de luni, 2 aprilie!

Influenta in Asia, redusa la cateva baze militare

Sub conducerea lui Xi Jinping, China s-a transformat intr-o forta economica si militara ce nu mai poate fi ignorata. Si-a asumat rolul de lider regional, iar sforile trase in chestiunea nord-coreeana arata cine stapaneste, de fapt, zona. Influenta SUA a fost redusa la bazele militare din Coreea de Sud si Japonia, dar tocmai acesti doi parteneri strategici par a intoarce spatele Washingtonului, macar in privinta sanctiunilor ce se impun a fi aplicate Phenianului. In ultima vreme, se observa cum liderul Kim Jong Un castiga tot mai mult teren diplomatic; a fost primit la Beijing cu cele mai inalte onoruri, iar dialogul cu fratii din sud este tot mai apropiat (artisti sud-coreeni au concertat la Phenian, cu presedintele Kim intre spectator), ba chiar si vocea Japoniei a devenit mai calda. De unde Donald Trump era convins ca nu mai pot fi reluate legaturile dintre cele doua Corei, iar Phenianul nu poate scapa nepedepsit (deocmadata, doar economic!), iata cum demersurile facute de China au schimbat inclinarea balantei.

Putin ii rade in nas…

Rusia, marele dusman al SUA, nu pare a da doi bani pe recentele sanctiuni impuse de Washington. Din contra, am putea zice dupa ultimele evenimente (vezi expulzarile spionilor si raspunsul similar al Moscovei). O adevarata lovitura pentru americani a venit din partea Riadului. Saptamana trecuta, printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman a anuntat ca Arabia Saudita (un aliat strategic al SUA in zona Golfului!) si Rusia se gandesc tot mai serios sa semneze un acord pe termen lung pentru extinderea aliantei de reducere a livrarilor de petrol! Parteneriatul dintre cele doua state a fost semnat in ianuarie 2017, imediat dupa prabusirea pretului titeiului, si avea valabilitate de un an. Acum, Vladimir Putin a reusit sa-i convinga pe sauditi ca un asemenea pact, pe o durata de 20 de ani!, ar tine sub control livrarile de petrol la nivel mondial si, pe cale de consecinta, si pretul barilului de petrol ar urca!

… iar Assad, in fata

Cu mici erori de apreciere si o politica a pumnului in gura, SUA sunt pe cale sa piarda si influenta din Orient. Pana nu demult tartori in zona, americanii privesc siderati cum partenerii lor fac afaceri cu Rusia dusmanului Putin. Iar cazul „Arabia Saudita” e doar ultimul exemplu, dar sa nu uitam de razboiul din Siria, pe care SUA sunt pe cale sa-l piarda …cu surle si trambite. Infrangerea ISIS ar fi singura victorie, dar scopul initial al implicarii in acest conflict – rasturnarea regimului Assad – tot nu a fost atins. Bashar este in continuare presedinte al Siriei si, cu sprijinul Moscovei, a recucerit peste 95% din teritoriul tarii. Iar daca rusii incepeau razboiul cu un singur port la Marea Mediterana (Tartus), acum il incheie avand doua iesiri (Tartus si Latakia).

author avatar
Cristina Elvira
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger