AcasăNewsTrump tradat de electori, ultima speranta a lui Hillary

Trump tradat de electori, ultima speranta a lui Hillary

Colegiul Electoral american, format din 538 mari electori, s-a reunit ieri pentru a-l confirma pe republican in postul de presedinte al SUA. Adversarii lui Trump se agatau ca inecatul de pai, sperand ca electorii sa-i faca figura miliardarului. Un scenariu SF.

Trump a castigat 306 electori, mai mult decat pragul necesar de 270. Dar cum Hillary Clinton (232 electori) a castigat votul popular (la o diferenta de 2,8 mlioane de voturi) o intreaga miscare s-a format pentru a determina Colegiul sa refuze numirea lui Trump, peste 5 milioane de americani semnand o petitie prin care le cer marilor electori sa ”voteze potrivit constiintei”. Un scenariu apreciat ca putin probabil, sunt rarisime cazurile cand marii electori nu au urmat rezultatele de la urne si, chiar si asa, nu a fost suficient pentru modificarea numelui viitorului ocupant al Biroului Oval. Tabara republicana se agata de speranta ca 37 de electori republicani se vor razgandi in privinta lui Trump, desi marii electori republicani, care controleaza cele doua camere ale Congresului, nu au nici un interes sa schimbe ceva si sa se desolidarizeze de Trump. Si, nimic nu a indicat ca cei 37 vor deveni ”electori infideli”. Doar unul singur, Christopher Suprun (Texas) a anuntat ca va urma apelul petitiei amintite. Si chiar daca nici un candidat nu va atinge pragul de 270 de electori, decizia numirii presedintelui revine Camerei Reprezentantilor, majoritar republicana. Reince Priebus, viitorul secretar general al Casei Albe, a denuntat tentative de intimidare a marilor electori. Insa electori din ambele tabere au cerut directorului serviciilor de informatii americane, James Clapper (care a demisionat) informatii cu privire la rolul jucat de Rusia in alegerile prezidentiale americane. Fara rezultat. Dupa intrunirea electorilor, statele pe care le reprezinta vor transmite, pana in 28 decembrie, ”certificatele de vot” Congresului si Arhivelor Nationale, care le vor pune online in timp real. Numele presedintelui ales va fi facut de Congres, in 6 ianuarie.

Obama: Un sistem invechit

Intrebat, vineri, la ultima sa conferinta de presa din acest an, despre sistemul colegiului electoral american, Barack Obama a estimat ca este ”un vestigiu al trecutului, mostenirea unei viziuni vechi”, dar a cerut democratilor sa lucreze la o ”strategie a viitorului” in loc sa se lamenteze cu privire la rezultatele scrutinului. Pentru David Pozen, profesor de drept la Columbia Law School, este necesara ”debarasarea de aceasta institutie depasita si fundamental anti-democratica”.

author avatar
Tudor Borcea
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger