AcasăNewsTrump starneste viesparul numit China

Trump starneste viesparul numit China

Presedinta Tsai Ing-wen si magnatul de la Casa Alba i-au dat o aroganta Beijingului

Donald Trump a provocat deja furia Beijingului, dupa ce s-a intretinut la telefon cu presedinta Taiwanului, o premiera pentru Statele Unite dupa 1979.

Abia s-a stins acest incident diplomatic ca presedintele american a turnat iar ulei peste foc, mai exact peste Twitter. De data aceasta, Donald Trump, ale carei viitoare relatii cu China se anunta delicate si complicate, a criticat politica monetara si militara a tigrului asiatic. Miliardarul a acuzat in special China casi devalorizeaza moneda pentru a concura mai bine firmele americane si casi ”ridica un masiv complex militar in marea Chinei de sud”.

Presedinta Tsai Ing-wen si magnatul de la Casa Alba i-au dat o aroganta Beijingului

Oare China ne-a intrebat daca este OK sa-si devalorizeze moneda (ceea ce complica sarcina intreprinderilor noastre de a fi competitive), sa impoziteze puternic produsele noastre importate in tara lor (SUA nu le impoziteaza) sau sa construiasca un vast complex militar in Marea Chinei de Sud? Nu cred!”, a scris presedintele ales in doua mesaje, pe Twitter. Aceste declaratii intervin dupa de staff-ul magnatului se straduieste sa minimalizeze un pas gresit diplomatic, voluntar sau nu, facut de Trump saptamana trecuta, cu Beijingul. Vineri, Donald Trump a acceptat sa vorbeasca la telefon cu presedintele Taiwanului, punand astfel capat a 40 de ani de traditie diplomatica americana si provocand iritarea Chinei. Aceasta convorbire nu a fost ”nimic mai mult” decat o conversatie de curtoazie pentru a-l felicita pe presedintele ales, a afirmat ulterior Mike Pence, viitorul vicepresedinte al SUA. Insa apelul presedintei Tsai Ing-wen si faptul ca Trump a raspuns, o premiera dupa 1979, a fost urmat de replica Beijingului, care a transmis ca ”nu exista decat o singura China, iar Taiwan este o parte inalienabila a teritoriului chinez”. De facto, Taiwan este separat de China din 1949, dar Beijing il considera ca parte integranta a teritoriului Chinei, susceptibila sa fie reluata cu forta. In cadrul politicii de recunoastere a Republicii Populare Chineze (1970) SUA au sustinut principiul ”Chinei unice” dar nu au abandonat toate contactele cu Taiwanul, insula in care s-au refugiat in 1949 guvernul chinez controlat de partidul Kuomintang si de liderul nationalist Chiang Kai-Shek, pentru a crea Republica Chineza, si care are o politica idependenta de Beijing.

Taiwan face apel la calm

Evenimentul generat de Trump este cu atat mai sensibil cu cat relatiile dintre Beijing si Taipei sunt tensionate dupa alegerea lui Tsai Ing-wen, la inceputul acestui an si a politicii sale ferme in fata Chinei. Ministru Afacerilor chineze din Taiwan, Hsiao-yueh a cerut Beijingului sa priveasca convorbirea lui Trump cu o ”atitudine calma”. ”Guvernul apreciaza relatiile cu China iar presedintele a afirmat de mai multe ori ca Taiwan nu se va intoarce pe vechiul drum al confruntarilor. Nu cred ca a fost vorba de o provocare”, a declarat aceasta.

author avatar
Tudor Borcea
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger