AcasăNewsTrump si Putin toaca vorbe

Trump si Putin toaca vorbe

Lumea arde si liderii se perie si se pipaie

Presedintele Donald Trump a salutat, ieri, la Helsinki, ”un bun inceput” al summit-ului istoric cu Vladimir Putin, destinat sa amelioreze relatiile tumultoase dintre primele puteri nucleare ale lumii.Cand colo, declaratii intr-o noua limba de lemn: anglo-rusa

Lumea arde si liderii se perie si se pipaie

„Cred ca este un bun inceput. Un foarte, foarte bun inceput pentru toata lumea”, le-a spus Trump ziaristilor, la capatul acestei discutii care a durat peste doua ore, intr-unul din saloanele palatului prezidential, in capitala finlandeza care are o lunga traditie in a gazdui summit-uri Est-Vest. Imi face foarte multa placere sa va intalnesc”, „dar a venit timpul sa vorbim despre relatiile noastre pe fond”, a afirmat Putin, in timp ce Trump si-a exprimat speranta de a stabili „o relatie extraordinara”, dupa care a lansat iar o formula favorita a sa: „A te intelege bine cu Rusia e un lucru bun, nu un lucru rau”. Dupa mai bine de doua ore de discutii cu usile inchise, cei doi presedinti, impreuna cu delagatiile lor, au inceput un dejun de lucru. Trump afiseaza de multa vreme speranta de a lega o noua relatie personala cu liderul de la Kremlin, fost ofiter KGB. Inainte de a da mana cu Putin, Trump a lansat un tweet destul de ciudat pentru un presedinte american, atribuind relatiile proaste dintre SUA si Rusia  ””anilor de prostie din partea Statelor Unite” si „vanatorii de vrajitoare” duse de FBI in ancheta privind ingerintele rusesti in campania prezidentiala din 2016.

Scutul antiracheta si hackerii

”Ca puteri nucleare majore, suntem responsabili pentru securitatea internationala. Cred ca este important – si am discutat despre aceasta – sa avem un dialog privind stabilitatea strategica si neproliferarea armelor de distrugere in masa. Am prezentat mai multe propuneri concrete colegilor nostri americani „, a spus Putin. Presedintele rus a anuntat ca a discutat cu dl Trump despre dezvoltarea scutului antiracheta american, despre situatia din Ucraina si despre cooperarea economica. Potrivit acestuia, presedintele Trump a acordat o mare atentie modalitatilor de garantare a securitatii Israelului. ”Presedintele a mentionat subiectul asa-ziselor interferente rusesti in alegeri. Am reafirmat ca Rusia nu a intervenit in afacerile interne americane si nu are de gand sa faca acest lucru”, precizat Putin.

Un viitor luminos

De partea sa, Donald Trump l-a felicitat pe Putin pentru gazduirea Cupei Mondiale, evocand ”primii pasi pentru un viitor mai luminos” odata cu summit-ul cu omologul sau rus. ”Relatiile noastre nu au fost niciodata mai rele ca cum”, a recunoscut Trump, dar, ca sa vezi ”ele s-au schimbat fata de acum patru ore”. Diplomatia, a urmat liderul de la Casa Alba, este mai productiva decat confruntarea. ”Neintelegerile dintre tarile noastre sunt binecunoscute. Vom rezolva multe dintre aceste probleme si vom gasi cai de cooperare”,a declarat Trump, subliniind ca discutiile s-au purtat si pe subiectul interferentei rusesti in alegerile din SUA. Subiect al investigatiei efectuate in Washington de catre procurorul special Robert Mueller privind interferenta Rusiei in favoarea lui Trump in campania prezidentiala din 2016. Acesta a fost relansata spectaculos, la trei zile inaintea summit-ului, prin punerea sub acuzare in SUA a 12 agenti de informatii rusi acuzati de hacking-ul computerelor Partidului Democrat. Mai multi senatori democrati l-au rugat pe Trump sa nu negocieze singur acest subiect cu Putin. „Trebuie sa existe alti americani in camera”, au spus ei, intr-o scrisoare deschisa. ”Luna trecuta, am vorbit cu Kim Jong-un despre denuclearizarea Coreei de Nord. Sunt convins ca presedintele Putin si Rusia doresc, de asemenea, sa puna capat acestei probleme si sunt gata sa coopereze cu noi in acest domeniu „, a spus el. „L-am numit un concurent, un bun concurent. Cred ca cuvantul „concurent” este un compliment „, a remarcat presedintele SUA al adresa lui Vladimir Putin.

UE: evitati haosul si conflictul

Numerosi diplomati si analisti se tem ca Trump sa nu faca o serie de concesii liderului de la Kremlin. Putin, care a venit la Helsinki dupa ce a asistat la finala Cupei Mondiale la Fotbal gazduita de Rusia, a ramas pana ieri mut cu privire la asteptarile si strategia sa. Summit-ul de la Helsinki este ultima etapa a unei calatorii de o saptamana in Europa, in timpul careia mogulul imobiliar a tras din toate pozitiile in aliatii sai – Germania in frunte – toate salvele fiind tinute insa departe de orice critici la adresa lui Putin. Chiar daca, inainte de Helsinki, Trump a plasat Rusia, alaturi de China si de UE, in randul ”dusmanilor” SUA.Iritat, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut ieri rusilor si americanilor (dar si chinezilor) sa evite „conflictele si haosul”.”Ne confruntam astazi cu o dilema: fie ne confruntam cu conflictele vamale si cu razboaie precum in Ucraina si Siria, fie  cautam solutii bazate pe reguli corecte”, a avertizat el.

author avatar
Tudor Borcea
85 afisari

1 COMENTARIU

  1. Uite România renunta la scutul Nato daca :Rusia pleaca din Crimeea cerându-și scuze public poporului ucrainean si Europei, daca denunta pactul Ribentrop-Molotov ca un pact marsav de impartire si atac pe la spate a Germaniei si Rusiei asupta Europei pasnice deci retrocedarea Badarabiei la tara mama Romania, daca se retrocedeaza cele 90 de tone aur si tablouri garantate de Romanov dar confiscate abuziv de Lenin si prietenul lui Trotzki,daca Rusia promite in fata Onu ca renunta in totalitate la armele nucleare sperand ca exemplu ei pacifist sa fie urmat de toti deținătorii acestei mamone.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger