AcasăNewsTrump se vrea porumbelul pacii in Israel

Trump se vrea porumbelul pacii in Israel

Alaturi de presedintele si premierul Israelului, Trump a convenit ca Iranul nu trebuie sa aibe o arma nucleara si sa finanteze terorismul

Presedintele SUA si sotia sa, Melania, au fost primiti calduros, ieri, de presedintele si premierul israelieni, Reuven Rivlin si Benjamin Netanyahu, dupa ce Air Force One a aterizat in aceasta tara cheie din Orientul Mijlociu.

 

Alaturi de presedintele si premierul Israelului Trump a convenit ca Iranul nu trebuie sa aibe o arma nucleara si sa finanteze terorismul

”In prima mea calatorie in strainatate ca presedinte, am venit pe acest vechi si sacru pamant sa reafirm legaturile indestructibile dintre SUA si statul Israel”, a declarat Trump pe aeroportul din Tel-Aviv. Dupa summit-ul liderilor arabi din Arabia Saudita si inainte de cel al NATO si al G7, el a invocat o vasta convergenta de interese in lupta contra terorismului si extremismului, care ofera ”o rara oportunitate pentru  aduce securitate, stabilitate si pace in regiune”.

Trump, care si-a exprimat anterior intentia de a prezida, candva, un acord de pace intre israelieni si palestinieni, nu a evocat direct acest conflict, unul din cele mai vechi din lume.  Trump era asteptat ieri sa viziteze Sfantul Mormant ca, mai apoi, sub masuri de securitate drastice, sa ajunga la Zidul Plangerii, devenind primul presedinte american in exercitiu care ajunge in cel mai sacru loc de rugaciune al evreilor.

Asteptari mari, sanse mici

Dar, Sfantul Mormant, Zidul Plangerii si Esplanada Moscheilor se afla in Ierusalim-Est, parte palestiniana a orasului, pe care Israelul a ocupat-o in 1967 si pe care a anexat-o in 1980. Israel considera intregul Ierusalim drept capitala ”indivizibila”. Palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira de decenii. In campanie, Trump a promis sa recunoasca Ierusalimul drept capitala Israelului si sa transfere ambasada SUA, actualmente situata la Tel-Aviv, rupand-o astfel cu comunitatea internationala si cu decenii de dilpmatie americana, noteaza Afp. Dupa o intalnire cu Benjamin Netanyahu, programata tot ieri, astazi, Donald Trump urmeaza sa ajunga in Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde va fi primit de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Betleem. Ultimele negocieri de pace israelo-palestiniene sub egida SUA au esuat in aprilie 2014 iar intentiile lui Trump, prins acasa in clinciul ”dosarului rusesc”,  par sa fie neclare, atat pentru israelieni cat si pentru palestinieni. De altfel, administratia sa a prevenit ca nimeni nu trebuie sa se astepte la un vast plan diplomatic, presedintele american incercand sa ”faciliteze” reluarea eforturilor de pace si sa obtina de la ambele parti angajamente in acest sens. Guvernul Netanyahu a adoptat, duminica, ”la cererea” lui Trump, masuri destinate sa faciliteze viata de zi cu zi a palestinienilor.

Un  saudit i-a cerut mana Ivankai

Fermecat pesemne de fiica presedintelui american care si-a insotit tatal in vizita din Arabia Saudita, un supus al regatului i-a cerut sprijinul regelui Salman ben Abdelaziz Al Saoud pentru a se casatori cu Ivanka Trump, deloc deranjat de faptul ca aceasta este nevasta lui Jared Kushner. ”Ma numesc Badr bin Fahd bin Abdullah, un cetatean al Arabiei Saudite. Ii cer presedintelui american mana fiicei sale, Ivanka Trump, cu permisiunea lui Akkah si a profetului”, a declarat barbatul. Nu se cunoaste, poate din fericire pentru el, cum a reactionat suveranul saudit. Insa vizita Ivankai in Arabia Saudita a atras si decizia autoritatilor din regat si din Emirate sa investeasca 100 de milioane de dolari intr-o fundatie lansata de Ivanka, Fondul femeilor antreprenor (ce va fi condus prin Banca Mondiala) , care va contribui astfel la situatia femeilor din Orientul Mijlociu. Internautii au denuntat o ”ipocrizie” tinand cont de felul cum sunt restrictionate drepturile femeilor in Arabia Saudita, unde nu au dreptul nici macar sa conduca o masina, daramite sa-si gestioneze finantele.

author avatar
Tudor Borcea
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger