AcasăNewsTrump se gandeste sa retraga SUA din NATO!

Trump se gandeste sa retraga SUA din NATO!

Efect devastator pentru omenire

Conduce America precum propriul business, iar tocmai aceasta viziune poate arunca in aer lumea intreaga. La Donald Trump, time is money, iar banii nu mai trebuie cheltuiti pe securitatea altora. Cand vine vorba de cifre, calculele ii arata presedintelui ca SUA risipeste miliarde intr-o alianta care nu-i aduce niciun profit. Cel putin asta crede el…

Efect devastator pentru omenire

New York Times e un ziar trecut pe lista neagra de liderul de la Casa Alba, dar informatia asta e cat se poate de grava ca sa fie doar un „fonfleu” de presa. Publicatia citata scrie ca, in anul recent incheiat, Trump a purtat mai multe convorbiri private cu sefi ai Pentagonului in care si-a exprimat dorinta pentru retragerea Americii din NATO! O lovitura crunta data Aliantei, o victorie prin neprezentare pentru Rusia. Apropo de pozitia Moscovei, New York Times scrie ca „sunt putine lucrurile pe care presedintele Vladimir Putin si le doreste mai mult decat slabirea NATO, aceasta alianta militara dintre SUA, Europa si Canada, care a descurajat agresiunea sovietica in ultimii 70 de ani”. Intr-adevar, ce isi poate dori mai mult Putin decat sa vada Europa lasata fara umbrela protectoare a Washingtonului?!

Romania, pazea!

Vedem cum, in ultimii ani, desi membre NATO, state precum Ungaria, Cehia sau Bulgaria (din fosta sfera de influenta a URSS) si-au imbunatatit relatiile cu Rusia. Mai mult, in pofida sanctiunilor americane si europene, Budapesta, Pragia si Sofia au continuat sa faca afaceri cu Moscova. In tot acest timp, pozitia liderilor de la Bucuresti a ramas neschimbata – dosul american are gust mai bun!

Daca, insa, SUA vor lua in considerare o retragere din Alianta (New York Times scrie ca Donald Trump vede NATO drept „un sac fara fund, o scurgere de fonduri pentru America”), atunci Romania ramane descoperita in fata unui potential pericol rusesc. O pozitie ingrata pentru Cotroceni, mai cu seama ca in momentul de fata orice punte de dialog constructiv cu Kremlinul a fost spulberata.

Efecte devastatoare si in plan economic

Greu de calculat, dar oricum uriase pierderile pe care inclusiv America le va avea in cazul in care distruge Alianta Nord-Atlantica (caci, sa recunoastem, NATO nu exista fara SUA membre!). Prestigiosul cotidian de pe Coasta de Est scrie ca retraterea inseamna in primul rand diminuarea influentei Washingtonului in Europa si in Asia, adica o vulnerabilitata afisata in fata Rusiei si a Chinei, cei doi mari dusmani.

In privinta banilor, se stie ca sub pretextul inarmarii multe state membre NATO au fost „sfatuite” sa achizitioneze armamanent vandut de America, or aici vorbim de afaceri de sute de miliarde de dolari derulate in ultimii ani!

„Ar fi unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care orice presedinte ar putea sa le aduca intereselor SUA. Ar distruge 70 de ani de munca minutioasa sub mai multe administratii, republicane si democratice, pentru a crea probabil cea mai puternica si avantajoasa alianta din istorie. Si ar fi cel mai salbatic succes pe care Vladimir Putin ar putea sa-l viseze”, a declarat Michele Flournoy, subsecretar de aparare in timpul mandatului lui Barack Obama. Si amiralul James G. Stavridis, fost comandant suprem al NATO, este de aceeasi parere: „Doar discutarea ideii de a parasi NATO ar fi darul secolului pentru Putin”.

China devine prima economie a lumii in 2020

Si vestile proaste nu se opresc aici pentru americani. Potrivit unui raport publicat de Standard Chartered, PIB-ul Chinei va deveni mai mare decat cel al Statelor Unite in 2020! „Clasa de mijloc este la un moment de cotitura, la nivel mondial. Pana in 2020, majoritatea populatiei mondiale va fi inclusa in categoria clasei de mijloc. Asia va conduce cresterea populatiei din clasa de mijloc, in timp ce aceasta categorie va stagna in Occident”, noteaza analistul Madhur Jha.

In functie de PIB-ul nominal calculat la paritatea puterii de cumparare (PPP), topul celor mai mari economii ale lumii va fi condus, incepand cu 2020, de China (29,9 mii de miliarde dolari), SUA (22,2 mii de miliarde dolari), India (13,4 mii de miliarde dolari) si Japonia (5,8 mii de miliarde dolari). Mai mult, in 2030, ordinea se va modifica din nou, India luand locul Americii pe podium!

author avatar
Nicholas Cezar
1.390 afisari

11 COMENTARII

  1. cand ma gandesc ca acum vreo saptamana si ceva citeam pe evz(haha)ca economia Chinei intra in recesiune :))) stiam ca pe astia cu „ochi albastri” nu prea ii duce capul(vezi valiza teldrum de pe aratura)dar nici chiar asa!

  2. Nicholas , ramai circumspect , nu te entuziasma , nu da cu Doamne -ajuta si nu panica babutele muribunde cu zvonuri alarmiste clocite la radio-sant . I-o fi placand lui Trump sa joace la cacialma ( asa cum a facut cu ”retragerea” trupelor din Siria ), cu asemenea ” nucleare ” nu te joci , e constient si nu risca sa discute nici macar ideea parasirii NATO de catre SUA . Stie el de ce…!!! Usurel si cu previziunile unor analisti de origine asiatica scosi din joben , ce-ar fi China fara schimburile comerciale cu SUA ?

    • Băi, dar ce bine le zici tu, expertule de București. Ești mai documentat decât ziariștii de la New York Times, așa-i? Atotștiutorule!

      • Infrantule , stirea potrivit careia China o sa devina prima economie a lumii in 2020 NU A APARUT IN NEW YORK TIMES , ci intr-un raport publicat de Standard Charter . Autorul articolului a facut un ghiveci propagandistic spicuind si din Ziarul de Iasi sau DIGI 24 pentru a impresiona ” infranti ” ca tine . Habar n-ai ca Madhur Jha este femeie , ca este asiatica , indianca cu masterat in economie la Delhi School Economics , ca este senior tematic din 2013 la Banca Standard Chartered , ca are sef al cercetarii macroeconomice pe John Calverley , ca Standard Chartered este a treia banca din Marea Britanie din punct de vedere al valorii de piata , ca are sucursala in Bucuresti cu sediul in Calea Victoriei 15 . Cu ce sa-ti mai deschid mintea ? Ca Standard Chartered PLC este listata pe bursele de valori din Hong-Kong , BOMBAY si NATIONALE din India , ca Madhur Jha a lucrat la ICICI Bank din India , la Ideaglobal din Londra , in economia europeana in Spania ? Este opinia si concluzia futurista a unei economiste asiatice , ce ,senegalezul Cheik Anta Diop , nu sustinea ca Adam si Eva erau negrii ? Ai priceput ceva sau te-ai nascut si mori infrant ?

  3. Sper sa fie un fonfleu,adica se minte ca intr-o gazeta americana,altfel ne cam paste ursul,ce are ghiara ca acul si o sa ne sparga mingeacul.USA o avea probleme mari financiare,din cauza asta se roaga de aliatii europeni sa aloce mai multi bani la aparare,adica cel putin 2% din pib,de unde si manifestarea asta a conducatorilor de acolo ce simt alte forte care pandesc prabusirea acestei aliante militare.Daca se prabuseste NATO am incurcat-o rau si nu vad cine ne va sustine,asta cu parteneriatul strategic am mai vazut-o in istorie prin anii 40 si ce a iesit o arata documentele istorice.

  4. Nu stiu daca o fi adevarat, dar daca e noi Romania am acam incurcat-o, cine ne mai apara de Putin? Care e varianta de rezerva?

    • Bombonele , te gadila fularul Burberry ? Ai citit ca se desfiinteaza NATO ? Ti-a ridicat mingea la fileu autorul articolului si ai inceput sa emiti miorlaituri de fecioara violata ? La ce variante de rezerva visezi cu ochii deschisi cand suntem in NATO si UE ? Prin articolul asta , voi , trompetele savuskineze sunteti ajutate subtil sa iesiti la rampa si sa mai incropiti niste copeicute din postari , iarna e lunga si trebuie hleb , samagon si mahoarca , abia va mai indulciti nostalgia dupa Tratatul de la Varsovia si CAER .

      • In ” Rumaniamilitary .ro ” a aparut articolul ” SUSPENDARE SAU ANULARE CU PERDEA ?! INALTA TRADARE , CEL MAI PROBABIL …” scris de GeorgeGMT la data de 14 -01-2019 , ora 06:00 . Articolul il regasiti si pe ” Comisarul .ro ” de astazi , 16-01-2019 , ora 05:19 , sub titlul ” CITITI ASTA !”. Merita citit , intelegem multe !

  5. Sua poate învinge singura Rusia. Nu și dacă Rusia ipotetic ataca SUA în alianță cu China. Atunci SUA are nevoie de o alianță puternica ca NATO. Oricum fantezist un NATO fără SUA ar fi pe jumate ca putere deci f vulnerabil. Dar nu f vulnerabil can stai pe lângă Canada. O tara care poate deveni rapid o SUA ca putere, asta cu o singura condiție. Sa nu avem parte de un brenatoexit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger