AcasăNewsTrump s-a imbogatit cu oligarhii rusi

Trump s-a imbogatit cu oligarhii rusi

Toata lumea se intreaba acum cu privire la relatiile presedintelui SUA cu Kremlinul. Dar de 30 de ani miliardarul ii frecventa pe rusi. Si destui nu erau frecventabili.

Miliardarul de la Casa Albă comfirmă regula că banii nu au miros şi nici culoare politică

”Bad hombres”, spunea Trump despre mexicani pentru a justifica ridicarea zidului la frontiera cu Mexic si politica sa de deportari masive. In schimb nu a avut nimic cu ”kriminalnii tovarisci” rusi. Ba dimpotriva. Majoritatea acestora sunt bogati. Foarte bogati. Si au contribuit din plin la averea sa. In 1987 Donald Trump era invitat de ambasadorul sovietic pentru a discuta despre constructie unui hotel de lux. De atunci, Trump si echipa lui au continuat fara incetare relatiile comerciale cu rusii, mai exact cu fosti ”aparatcik” deveniti miliardari, dar si alti oligarhi. Noii imbogatiti ai Rusiei nu erau (si nici acum) reputati pentru sobrietate. Spre exemplu, proiectul imobiliar Sunny Island (Florida), cu ale sale hoteluri si apartamente ultraluxoase, supranumit ”mica Moscova”- atat de multi rusi au investit acolo.

Parteneri dubiosi

Evident, nu toti rusii cu care Trump a interactionat erau escroci. Dar nici usi de biserica, unii. USA Today a consultat cazierele judiciare ale ”partenerilor” lui Trump. Printre ei, Felix Sater, unul din promotorii faraonicului proiect Trump SoHo din New York (hotel, apartamente) si unde rusii sunt numerosi. Imigrant rus, acesta a fost condamnat de doua ori pentru spalare de bani si manipulare de capital. In 1991, a stat un an in inchisoare pentru ca a injunghiat un om. Un alt investitor in proiectele lui Trump din New York este Alexandr Mashkevich (de origine kazaha), acuzat de guvernul belgian de spalare de bani. Nu multi, vreo 55 de milioane de dolari. Alti trei investitori rusi care au cumparat apartamente in Florida si in Manhattan sunt cercetati pentru apartinere la o vasta organizatie criminala americano-rusa. Printre ei, un fost ministru kazah al Energiei, la randul lui cercetat pentru spalare de bani. Trei apartamente-Trump a cumparat si fostul primar din Alma-Ata (cel mai mare oras din Kazahstan), inculpat pentru deturnare de fonduri publice in valoare de milioane de dolari. Si lista continua. Fara a-l uita pe Paul Manafort, fost director de campanie al lui Trump, care a demisionat dupa ce a ascuns legaturile sale cu fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukocivi si, ulterior, a primit 750.000 de dolari de la ucraineni pentru ”consultanta”. In 2011, Manafort era implicat intr-o afacere de spalare de bani. Co-acuzati erau Dmitry Firtash, directorul unei companii de gaze, implicat intr-un dosar de coruptie, si Semion Mogelivich, suspectat ca este liderul unei organizatii criminale. Sigur, Trump nu este singurul promotor imobiliar care a beneficiat de banii rusilor, dar are reputatia ca a utilizat intensiv toate nisele care permiteau ocolirea masurilor contra spalarii banilor puse in practica de fiscul american, si a facut un lobby intens  pentru a obtine exceptii de la Patriot Act care impunea o transparenta totala  cu privire la originea banilor pentru orice investitie straina.

Pretiosii bani ai Moscovei

Au fost relatiile Trump-Rusia plasate sub influenta relatiilor sale de afaceri? Actualul presedinte a negat mereu, plasand in ceata relatiile companiei Trump cu rusii. Ceea ce nu l-a impiedicat, arata  Nouvel Observateur, in 2013, sa se laude intr-o publicatie specializata in imobiliare, ca are cele mai bune relatii cu Rusia si ii cunoaste personal pe principalii oligarhi. Dar si fiul sau, Donald jr. , s-a bucurat de minunate investitii rusesti in cadrul grupului Trump. Numai la New York, 65 de apartamente au fost vandute personal de catre Trump rusilor. Printre ei, multi sunt apropiati ai Kremlinului. Purtatorii de cuvant ai companiei au negat orice implicare directa a presedintelui in aceste afaceri. Dar FBI, care ancheteaza legaturile lui Trump cu Rusia, cunoaste foarte bine cat de usor se pot impleti politica si business-ul oamenilor lui Putin. In plus, refuzul categoric al lui Trump de a-si publica declaratiile fiscale alimenteaza in continuare toate suspiciunile.

author avatar
Tudor Borcea
360 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger