AcasăNewsTrump redeschide cursa nucleara

Trump redeschide cursa nucleara

Munca lui Reagan si Gorbaciov a fost rupta in bucati de actualul locatar de la Casa Alba

Statele Unite se vor retrage unilateral din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia, a anuntat presedintele american, acuzand Moscova ca l-a incalcat ”ani de-a randul”.

Munca lui Reagan si Gorbaciov a fost rupta in bucati de actualul locatar de la Casa Alba

Tratatul INF privind armele nucleare cu raza intermediara de actiune a fost semnat in 1987 de catre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov. Washington sustine ca partea rusa a dezvoltat sistemul de rachete 9M729 a caror raza de actiune depaseste cu mult 500 km, ceea ce constituie o violare a tratatului INF care interzice rachetele nucleare si conventionale cu raze intre 500 si 5500 de kilometri, precum si lansatoarele pentru aceste arme. Aceasta retragere este motivata de ”visul” american de a domina singuri lumea, a reactionat Moscova, acuzand la randul ei Washington ca a subminat ”deliberat”  acest acord de-a lungul anilor. Rusia acuza ca scutul antiracheta american, care are componente si in Romania, ar putea fi folosit oricand si pentru lansarea de rachete nucleare. O retragere a SUA din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) va constitui „un pas periculos”, a avertizat ieri ministrul-adjunct de externe al Federatiei Ruse, Serghei Riabkov. ”Statele Unite nu vor permite Rusiei sa produca armament in timp ce noi nu avem voie. Nu stiu de ce fostul presedinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul”. Rusia „incalca de multi ani acest acord”, a declarat Donald Trump . Trump a facut acest anunt in timp ce consilierul sau pentru securitate nationala, John Bolton, se pregatea sa vina la Moscova pentru a ”continua” dialogul inceput in iulie intre presedintele SUA si omologul sau rus Vladimir Putin. Bolton, cunoscut pentru pozitiile sale ferme, va avea astazi intalniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si secretarul Consiliului rus de securitate, Nikolai Patrusev.

China, una din tinte

Potrivit unor surse, John Bolton insusi ar fi facut presiuni asupra lui Trump pentru o retragere din INF. Si tot el a blocat orice negociere pentru o extensie a tratatului New Start privind rachetele strategice, care expira in 20121 si pe care Moscova incearca sa-l prelungeasca. Retragerea americana din tratatul INF ar putea avea in catare China. China nu este semnatara a INF si poate dezvolta fara constrangeri arme nucleare cu raza intermediara de actiune. Potrivit analizelor STRATFOR, retragerea SUA din INF ar putea avea implicatii la nivel global, revenindu-se la o situatie geostrategica dezechilibrata similara cu cea din vremea Razboiului Rece, unde aliatii Americii din Europa (evident si Romania) s-ar putea regasi iar la mijloc intre doua superputeri militare  deci si nucleare. Tehnic, Rusia dispune de rachete capabile sa loveasca orice tinta europeana. Spre deosebire de Razboiul Rece, un sistem antiracheta a fost construit de americani. La ora actuala, Statele Unite ale Americii dispun de un arsenal de 6450 de focoase nucleare iar Rusia de 6850. La mare distanta cantitativ de afla China (280), Franta (280), India, Pakistan, Marea Britanie, Israel.

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger