AcasăNewsTrump perie Polonia sa priceapa Rusia lui Putin

Trump perie Polonia sa priceapa Rusia lui Putin

Aflat ieri in vizita oficiala in Polonia, (unde sunt prezenti 900 de soldati americani) in cadrul summit-ului ”Initiativei celor Trei Mari”, presedintele SUA si omologul sau polonez Andrzej Duda au evocat situatia din Coreea de Nord, amenintarea Rusiei si rolul Aliantei Nord Atlantice.

Ovationat de polonezi, ”un popor care nu poate fi niciodata invins”, Donald Trump a declarat ca SUA colaboreaza cu aliatii pentru a se opune ”actiunilor Rusiei si comportamentului ei destabilizator”, cu o zi inainte de intalnirea cu Vladimir Putin, la summit-ul G20 din Hamburg. Rusia sa-si „inceteze activitatile destabilizatoare din Ucraina si din alte zone si sprijinul fata de regimuri ostile, inclusiv cele din Siria si Iran, si sa se alature comunitatii tarilor responsabile in lupta impotriva dusmanilor nostri comuni si in apararea civilizatiei insesi”. El a estimat si ca Moscova ar fi putut sa intervina in alegerile prezidentiale americane din 2016. Trump si-a inceput turneul european in Polonia, tara pro-americana ai carei lideri conservatori ii impartasesc ideile, o etapa facila tinand cont de ce-l asteapta la Hamburg, unde omologii sai din 20 de tari mari tari industrializate il asteapta cu dosare sensibile pe masa, de la divergente transatlantice. Intr-un discurs public rostit in Piata Krasinski, Trump a estimat ca viitorul Occidentului este amenintat daca natiunile, cetatenii nu au determinare. ”Experienta Poloniei ne reaminteste-apararea Occidentului se bazeaza in ultima instanta nu pe mijloace dar si pe vointa cetatenilor de a o castiga”. ”Intrebarea fundamentala a epocii este daca Occidentul are vointa sa supravietuiasca”. Trump a evocat imaginea unui Occident confruntat cu provocari existentiale, ”apararea civilizatiei noastre” contra terorismului, eroziunii traditiilor si birocratia.

Cotizati,  cotizati si aparati

Dincolo de bau-baul Putin si Coreea de Nord (fata de care a declarat ca se gandeste la un ”raspuns sever”, Trump le-a cerut inca o data tarilor europene NATO sa cheltuie mai mult pentru aparare. El a estimat ca este ”marele timp” pentru ca toate statele membre sa se conformeze cu obligatiile financiare fata de NATO, organizatie pe care inainte o clasifica drept ”depasita”. Ieri, Trump si-a confirmat public angajamentul pentru apararea mutuala a Aliantei (Articolul 5) in incercarea de a-si asigura aliatul polonez ca SUA ii va garanta securitatea. ”SUA au dovedit nu numai cu vorbe dar si cu fapte ca sprijinim ferm Articolul 5” din tratatul NATO, a spus Donald Trump. Dar a adaugat ca statele membre trebuie sa cheltuie mai mult pe partea estica a Atlanticului. ”Pentru protectia sa, si o stiti. Toata lumea o stie. Europa trebuie sa faca mai mult, mai mult”. ”Suntem recunoscatori pentru exemplu dat de Polonia prin faptul ca este una din putinele tari care isi indeplinesc efectiv obligatiile financiare fata de NATO. O Polonie puternica este o binecuvantare pentru Europa”, a declarat Trump, aplaudat de polonezi in piata Krasinski.

Kremlinul: Noi, destabilizatori?

Prin vocea purtatorului de cuvant Dmitri Peskov, Kremlinul a dezmintit ca reprezinta un factor destabilizator in regiune, adaugand ca Moscova regreta lipsa de intelegere intre SUA si Rusia. ”Iata de ce asteptam prima intalnire Putin-Trump”, a declarat Peskov. Si presedintele polonez Andrej Duda si-a exprimat temeri fata de ”amenintarea rusa” referindu-se la exercitiile militare comune intre Moscova si Minsk care vor avea loc in septembrie in peninsula Kula. Kremlinul a replicat invocand deplasarea masiva de trupe NATO in Europa de Est si numeroase exercitii militare care s-au multiplicat in ultimele luni in tarile baltice, la frontierele Rusiei.

Iohannis: Ne-am intalnit in format interesant.

Presedintele Romaniei, prezent la Varsovia, a comentat si el discursul presedintelui SUA. ”Ne-am intalnit astazi, aici, in Varsovia, intr-un format foarte interesant, un format care se numeste „Initiativa celor Trei Mari”, si am avut un oaspete foarte special. In afara de participantii uzuali, care suntem tarile din regiunea Adriatica – Marea Neagra – Baltica, am avut astazi musafir pe Presedintele Statele Unite, domnul Donald Trump. Am avut o sesiune dedicata relatiei transatlantice foarte buna si foarte constructiva, dupa care am avut ocazia sa participam la o manifestare intr-o piata centrala din Varsovia, manifestare care, dupa parerea mea, a fost si foarte bine organizata, si continutul discursului principal, al Presedintelui Trump, a fost foarte bun. A reiterat faptul ca Articolul 5 este, evident, foarte important si va fi intru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, daca pot sa ma exprim asa, care garanteaza ca orice tara sprijina orice alta tara, daca este nevoie”.

author avatar
Tudor Borcea
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger