AcasăNewsTrump: Nu China imi dicteaza ce trebuie sa fac

Trump: Nu China imi dicteaza ce trebuie sa fac

Viitorul locatar al Casei Albe continua sa dea cu batul prin Marele Zid chinezesc

Beijing a avertizat, ieri, cu privire la degradarea relatiilor cu SUA urmare a unei noi iesiri a lui Donald Trump in care acesta a pus la indoiala politica ”o singura China”, principiu impus de aceasta tara oricarui stat cu care intretine relatii diplomatice.

Viitorul locatar al Casei Albe continua sa dea cu batul prin Marele Zid chinezesc

„Inteleg foarte bine politica ‘o singura China’, dar nu stiu de ce trebuie sa fim legati de politica ‘o singura China’, daca nu incheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comertul”, a declarat Trump pentru Fox News. Politica ”o singura China” a fortat Washingtonul sa rupa, in 1979, relatiile diplomatice cu Taiwanul pentru a recunoaste Republica Populara Chineza. Dar Trump a adaugat: ”Nu vreau sa imi dicteze mie China ce sa fac”. ”Am luat nota de aceste informatii si suntem extrem de preocupati”, a declarat ieri purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang. De la inceputul lunii, Trump si-a multiplicat declaratiile iritante pentru Beijing, chiar daca initial China le-a pus pe seama ”lipsei de experienta diplomatica” a magnatului. Insa ieri, MAE chinez a reamintit ca Beijing impune recunoasterea politicii ”o singura China” tuturor tarilor cu care intretine relatii diplomatice iar aceasta formulare impiedica orice independenta a insulei Taiwan, separata politic de continent din 1949 si pe care Beijing doreste sa o reunifice cu restul tarii. ”Chestiunea Taiwanului afecteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Chinei. Ea este legata de interesele fundamentale ale Chinei. Respectarea principiului China unica este baza dezvoltarii relatiilor sino-americane”, a reamintit Geng. Iar daca acest principiu ar fi compromis, ”nu mai poate fi vorba de o crestere sanatoasa si constanta a relatiilor China-SUA, nici de cooperare bilaterala in domenii importante”, a avertizat oficialul MAE chinez. Ecou al acestuia, presa chineza (Global Times) a amenintat ca, daca viitorul locatar al Casei Albe sustine deschis independenta Taiwanului si va creste vanzarile de arme catre insula, Beijing ar putea la fel sa ”vanda in secret arme fortelor ostile SUA”. Dar Wu Xinbo, specialist al relatiilor sino-americane al Universitatii Fudan (Shanghai) indeamna la calm, estimand ca declaratiile lui Trump se vor o ”tehnica de negociere”. ”Stie ca Taiwan este o chestiune sensibila pentru China. Joaca aceasta carte sperand sa obtina concensii de la Beijing cu privire la chestiunile comerciale care-l preocupa”. ”Trebuie asteptata numirea lui in functie (20 ianuarie) si apoi vazut ce va face concret”.

Seria tensiunilor  diplomatice

Vineri, 2 decembrie: Trump are o discutie cu presedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, rupand linia de conduita diplomatica urmata de presedintii SUA, dupa restabilirea relatiilor diplomatice cu Beijing, in 1979. Sambata, 3 decembrie: Beijing ”protesteaza solemn” contra acestei atingeri a principiului Chinei unice, pe baza caruia statele cu care intretine relatii diplomatice nu pot sa le aibe cu Taiwan, a carui denumire oficiala ramane ”Republica chineza”. Duminica, 4 decembrie: Departe de a calma spiritele, Trump acuza Beijingul ca-si devalorizeaza moneda, ca taxeaza la greu importurile americane si construieste un vast complex militar in marea Chinei meridionala. Luni, 5 decembrie: MAE chinez se margineste sa reaminteasca ”relatiile economice sino-americane” care trebuie sa ramana ”mutual benefice”. Miercuri, 7 decembrie: Trump il desemneaza pe post de ambasador la Beijing pe Terry Branstad care are relatii personale cu presedintele chinez Si Jinping. Beijing saluta ”un vechi prieten al Chinei”. Duminica, 11 decembrie: Trump ameninta ca este posibil sa nu mai recunoasca principiul ”o singura China” in lipsa unor acorduri in contrapartida cu Beijingul. Luni, 12 decembrie: China lanseaza primul avertisment cu privire la degradarea relatiilor cu Washington.

author avatar
Tudor Borcea
375 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger