AcasăNewsTrump, magnatul devenit fenomen politic

Trump, magnatul devenit fenomen politic

Calificat sexist, obisnuit al iesirilor in tromba si al jocului la limita corectitudinii politice, omul ramane o enigma. Privire de aproape, fatetele personajului sunt multiple.

Nascut in 1946, in Queens (New York). Bunicul sau a venit in SUA din Kallstadt (Germania) si a facut avere din hoteluri si bordeluri, in perioada goanei dupa aur din Alaska, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Tatal lui Donald, Frederick, s-a imbogatit construind case pentru clasele populare din New York.

Donald Trump - copil

Chiar daca nu a crescut in lipsuri, Donald a avut parte de o educatie severa si a fost crescut in cultul muncii, insotindu-si de mic tatal pe santiere si avand relatii de camaraderie cu muncitorii, o experienta care i-a folosit in campanie, unde clasa muncitoare l-a vazut ca o portavoce legitima a ei. Mai tarziu, in anii 80, Donald Trump devine un veritabil golden boy, incarnand visul american, dupa ce a pus mana pe vaste terenuri din Manhatan, din care a scos avere. Au urmat cazinourile, imobilele de lux, Trump Tower. Nu inainte de a fi incoronat de Time magazine (1980) ca barbatul cel mai sexy al Americii, si a deveni la vremea respectiva un playboy celebru si mai apoi proprietarul concursurilor Miss Univers. Participarea sa la emisiunea The Apprentice i-a asigurat o notorietate uriasa in SUA. A urmat politica. Initial democrat, Trump a devenit un partizan fervent al lui Ronald Reagan. In 1987 s-a alaturat republicanilor. Insa Trump a curtat-o mult pe actuala rivala Hillary, neezitand sa bage mana in buzunar in mai multe reprize pentru a finanta campania acesteia pentru investitura democrata in 2008, pierduta insa in fata lui Obama. Trump a finantat si controversata Fundatie Clinton. Fostii adversari au avut relatii cordiale. Costisitoarea Hillary l-a onorat pe Trump cu prezenta la casatoria sa cu Melania Knauss, actuala doamna Trump. Imposibil de inregimentat intr-o definitie, Donald, cu un picior in sistem si cu altul in afara lui, incarneaza poate teama de declinul si posibilul sfarsit al visului american.

Hillary Clinton, sau cum să fii în cartii 40 de ani

Doamna Clinton pare ca a fost mereu sub reflectoarele scenei politice. De la tanara militanta republicana, in 1964, la propria candidatura ca democrata in 2016.

Hillary Diane Rodham Clinton s-a nascut in 26 octombrie 1947, la Chicago (illinois). La 12 a scris la NASA intreband daca va putea deveni asatronaut. Vroia sa fie si jucatoare de baseball sau ziarist. Parintii, de religie metodista, i-au insuflat ”valorile traditionale” din Midwest: familia si biserica. Tatal, Hugh Rodham, prosper afacerist si republican convins, i-a asigurat o buna educatie, inoculandu-i valorile conservatoare.

Hillary si Bill, invitati de onoare la nunta lui Donald

Hillary a luat calea republicanilor in 1964 (17 ani), sustinandu-l pe candidatul la prezidentiale Barry Goldwater, care cerea folosirea armei atomice in Vietnam si era impotriva miscarii drepturilor civice pentru afro-americani. In 1968, schimba tabara pe fondul miscarii hippie, devenind membru al Partidului Democrat. In 1976, munceste in echipa de campanie a lui Jimmy Carter. Avocat mai tarziu, Hillary face parte din comisia care-l ancheta pe Richard Nixon in afacerea Watergate. In 1975 se casatoreste cu Bill Clinton, cu care s-a cunoscut la o biblioteca din Yale. Este si singura Prima Doamna care a fost amprentata de FBI, in 1996, in cadrul scandalului ”Filegate”. Afacerea Monica Lewinsky? ”O vasta conspiratie a extremei drepte”, a acuzat la vremea respectiva Hilary, desi lucrurile erau clare.

Bill Clinton si Hillary Rodham, în 1972. Nu apăruse încă Monica Lewinsky

Din 1996 nu  mai conduce vreun automobil, la cererea Secret Service. Nu a avut nevoie de masina pentru a vizita insa 112 tari in patru ani, in cadrul functiilor de stat, parcurgand peste doua milioane de kilometri. Dupa Filegate, Lewinskygate, Hillary este prinsa acum in propriul Emailgate, scandal legat de utilizarea unui server si unui cont privat in calitate de secretar de Stat, dar si de obscura Fundatie Clinton, finantata partial de statul american.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger