AcasăNewsTrump loveste Siria sa priceapa Phenianul si Beijingul

Trump loveste Siria sa priceapa Phenianul si Beijingul

Rachetele Tomahawk trimise pe capul lui Bashar al Assad reprezinta un mesaj clar pentru regimul nord coreean si pentru aliatul sau chinez, estimeaza expertii, dar insuficient pentru a convinge Coreea de Nord sa renunte la programul sau nuclear.

SUA îsi arată muschii pe teritoriul unde vânează Putin

Faptul ca presedintele SUA a ordonat acest atac in momentul in care-l primea pe presedintele Chinei, Xi Jinping, nu a fost, evident, deloc intamplator pentru ca dosarul nord-coreean era un subiect cheie al primei intalniri Donald Trump-Xi Jinping. Recurgand atat de repede la forta impotriva Siriei Trump si-a confirmat amenintarile, lansate intr-un interviu in Financial Times, cum ca este pregatit sa ”rezolve singur” problema nord-coreeana. Pentru Kim Yong-Hyun, profesor la universitatea Dongguk din Coreea de Sud, loviturile americane- ca reactie a unui atac cu arme chimice imputat regimului sirian, soldat cu 87 de morti in localitatea rebela Khan Cheikhoun- a fost o declaratie de intentie ce nu  a avut doar Damascul ca destinatar. ”A fost o modalitate de a avertiza Phenianul ca a venit un nou serif care nu va ezita sa scoata arma”, a estimat Kim Yong-Hyun citat de Afp.

De partea sa, Coreea de Nord a condamnat ”actul intolerabil de agresiune americana” care dovedeste ”de un milion de ori” justetea programului nuclear al lui Kim Jong-Un. Phenianul, care vrea sa puna SUA in bataia focoaselor sale nucleare, si-a accelerat programul balistic si nuclear, realizand, in special dupa debutul lui 2016, al patrulea si al cincilea test nuclear. Anumiti specialisti spun ca va urma si al saselea. Coreea de Nord invoca regulat ”amenintarea americana” pentru a justifica aceste programe interzise de comunitatea internationala. ”Atacul lui Trump in Siria nu ar trebui sa aibe un impact semnificativ asupra unei Coreei de Nord obisnuita cu amenintarea americana”, declara insa Joel Wit (Institutul americano-coreean al Universitatii Johns Hopkins). In 2003, in timpul invaziei americane in Irak, fostul lider de la Phenian, Kim Jonh-Il, convins ca va fi urmatorul pe lista, s-a facut nevazut timp de sase saptamani. Fiul sau, Kim Jong-Un, nu ar avea motive sa-si ia precautii similare, estimeaza Chang Yong-Seok, cercetator la Institutul de studii pentru pace al Universitatii nationale din Seul. ”Loviturile americane in Siria nu ar trebui sa-l impresioneze pe Kim, el, care are arme nucleare”. Ar fi si mesajul pe care Phenianul a incercat sa-l transmita , dupa atacul american in Siria, difuzand imagini cu liderul sau zambind cu toti dintii, in tipul unei vizite la o ciupercarie.

Foarte posibil ca zambetul sa-i fi disparut insa, dupa ce SUA a trimis, sambata, portavionul USS Carl Vinson (clasa Nimitz), doua distrugatoare lansatoare de rachete si un crucisator lansator de rachete in peninsula coreeana. ”O masura de precautie in fata amenintarii principale din regiune, Coreea de Nord, din cauza programului sau balistic iresponsabil, destabilizator si imprudent”, a declarat purtatorul de cuvant al comandamentului american din Pacific, Dave Benham.

”Mari dezastre”

Cu totul altfel se pune problema impactului atacului american din Siria asupra Chinei, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, tara care mentine economic regimul lui Kim Jong-un pe linia de plutire si, prin urmare, are o mare influenta asupra turbulentului ei vecin. Ca si predecesorii sai, Donald Trump doreste ca Beijingul sa faca mai mult pentru a-l potoli pe Kim Jong-Un. Dar a mers mai departe ca alti presedinti americani, amenintand ca va regla singur problema Kim, daca China nu va actiona. In acest context, atacul din Siria ar putea avea un ecou mai puternic la Beijing decat la Phenian. ”Mesajul rachetelor Tomahawk este ca administratia Trump nu se va multumi doar cu vorbe, ci va trece si la fapte”, declara profesorul Wang Dong (Universitatea din Beijing). China insa are motive sa se teama de efectele geopolitice ale unei prabusiri a vecinului ei, in special cresterea frontierei unei Corei de Sud aliata a Washingtonului. ”Din punctul de vedere al Chinei, nu s-a ajuns inca la capatul cailor diplomatice”, cu Kin Jong-un, estimeaza Wang. Din cauza arsenalului nuclear al Coreei de Nord si a pozitiei sale geopolitica, o actiune militara contra Phenianului ar putea avea consecinte dramatice, potrivit expertului Jia Qingguo (Universitatea din Beijing) ”Doar un bobarnac poate provoca mari dezastre”, spune Jia. Presa chineza a acoperit generos intalnirea Trump-Xi dar a fost silentioasa cu privire la rachetele americane care au lovit Siria, cu exceptia Global Times. ”Este vorba de prima mare decizie luata de Trump in afacerile externe si ea a dat impresia ca a fost luata in mare graba”, scrie ziarul.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger