AcasăNewsTrump isi salveaza propria ”Vale a Jiului”

Trump isi salveaza propria ”Vale a Jiului”

Pentru Trump, incalzirea globala e un basm nascocit de ecologisti

Administratia de la Washington a anuntat ca va abroga ”Clean Power Plan” (Planul pentru energie curata), semnat in 2015 de Barack Obama, care prevedea accelerarea tranzitiei energetice si reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor, cu 32% pana in 2030 in raport cu 2005.

Pentru Trump incalzirea globala e un basm nascocit de ecologisti

Cu aceasta decizie, Trump si-a pus in practica o promisiune de campanie pentru relansarea industriei miniere americane. Ea intervine dupa ce Trump a anuntat decizia retragerii SUA din acordul climatic de la Paris, semnat in 2015 de 195 de tari si de Obama, in numele SUA. Clean Power Plan ar antrena inchiderea a numeroase centrale pe carbune, de fapt cele mai vechi si cele mai poluante, dar era blocat din 2016 la Curtea Suprema, sesizata de 30 de state americane. ”Razboiul contra carbunelui s-a sfarsit”, a anuntat luni, culmea, seful Agentiei americane de protectie a Mediului (EPA), Scott Pruitt, citat de Afp, in Kentuky, o regiune miniera din estul tarii.

SUA sunt al doilea generator de gaze cu efecte de sera dupa China

”Maine (marti), la Washington, voi semna un proiect de decizie pentru abrogarea asa-numitului Clean Power Plan al administratiei precedente”, a spus Pruitt, un climato-sceptic care a combatut initiativele de mediu ale lui Barack Obama. Acest plan, a continuat Pruitt, „era facut pentru a desemna castigatorii si perdantii (…) Fosta administratie utiliza toata puterea sa si autoritatea pentru a face ca EPA sa desemneze castigatorii si perdantii si modalitatea prin care se produce energie in aceasta tara. E gresit”. Potrivit Asociatiei Nationale a Minelor, abrogarea Planului va salva 27.700 de locuri de munca si alte 100.000 pe ansamblul intregului lant de utilizare a carbunelui.

author avatar
Tudor Borcea
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger