AcasăNewsTrump inlocuieste Externele cu CIA

Trump inlocuieste Externele cu CIA

Donald Trump a scapat de secretarul de Stat: You're fired!

Presedintele SUA a anuntat ieri , pe Twitter, ca seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, va fi inlocuit din functie cu actualul director al Agentiei Centrale de Informatii, Mike Pompeo. Locul lui Pompeo va fi luat de adjunctul sau, Gina Haspel. Moscova a reactionat ironic: nimeni nu a acuzat inca Rusia de aceste schimbari?

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> a scapat de secretarul de Stat Youre fired

Donald Trump ar vrea o noua echipa inaintea negocierilor istorice cu Coreea de Nord, a explicat un inalt responsabil american ratiunea acestor numiri. Trump nu a explicat nimic, doar ca a avut ”dezacorduri” cu Tillerson, caruia I-a multumit pentru ”servicii” si si-a exprimat convingerea ca Pompeo va face o ”munca fantastica” ca secretar de Stat, felicitand-o si pe Haspel ca a devenit ”prima femeie director” al CIA. Pompeo s-a declarat ”profund recunoscator” iar departamentul de Stat, via subsecretarul de Stat pentru Diplomatie Publica si Afaceri Publice, Steven Goldstein, a comunicat ca Tillerson nu stie motivele pentru care a fost zburat din functie. Cand a fost instalat in fruntea diplomatiei americane, texanul Rex Tillerson, fost director la Exxon Mobil,  a fost prezentat ca un bun cunoscator al lui Vladimir Putin, in conditiile in care prioritatile administratiei Trump erau reincalzirea relatiilor cu Kremlinul. Rumori privind plecarea lui Tillerson existau in conditiile in care divergentele intre el si Trump erau notorii, pe mai multe dosare cheie, de la acordul climatic la acordul nuclear cu Iranul.

Mike Pompeo va conduce 70000 de diplomati si functionari din peste 250 de ambasade si consulate ale SUA

Tillerson a fost privat si de emblematicul dosar israeliano-palestinian, dat pe mana ginerelui lui Trump, novicele Jared Kushner. Iar eforturile lui Tillerson de a deschide canale de comunicare cu Phenianul au fost ”rasplatite” prin inlocuirea sa cu Pompeo. In noiembrie 2017, Rex Tillerson a vizitat si  Romania, unde a avut o discutie cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si cu ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, o vizita care a avut ca efect impulsionarea achizitiei de catre tara noastra a primului sistem de rachete Patriot, de 4,64 miliarde de dolari.

Mama torturilor

Gina Haspel (61 de ani) este o spioana experimentata in operatiuni clandestine. A venit in CIA in 1985 si a lucrat in mai multe parti ale lumii, imn special la Londra.

Gina Haspel a condus tehnici brutale de interogatorii in operatiuni clandestine

Dar Haspel a fost responsabila de operatiunile din inchisorile secrete ale SUA, unde detinutii erau torturati, ceea ce complica sarcina ei in fruntea CIA. Numita in 2013 in fruntea Serviciului national clandestin al CIA, a fost inlocuita dupa citeva saptamani, aparent din cauza responsabilitatii ei in punerea in practica, dupa 11 septembrie, a inchisorilor secrete in strainatate sau a metodelor de interogare brutale a suspectilor. In special intr-un centru de interogare din Thailanda, condus de Haspel, unde au fost practicate torturi, ea fiind acuzata in presa americana ca a ordonat si distrugerea, in 2005, a unor materiale video ale interogatoriilor unde presupusi membri Al-Qaida erau supusi la tehnica simularii inecului si privati constant de somn.

author avatar
Tudor Borcea
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger