AcasăNewsTrump ia o palma de la Justitie

Trump ia o palma de la Justitie

O curte de apel din San Francisco a respins, ieri, cererea Casei Albe de a restabili imediat aplicarea controversatului decret semnat de presedintele american privind interzicerea intrarii pe teritoriul SUA a cetatenilor din sapte tari musulmane.

Sambata, departamentul Justitiei a facut apel contra deciziei unui judecator federal din Seattle, James Robart,  care a suspendat aplicarea decretului lui Trump si sustinut de ministerul Securitatii nationale si de secretarul de Stat Rex Tillerson. In apelul sau, Departamentul de Justitie a sustinut ca decizia instantei din Seattle de a bloca aplicarea ordinului semnat de Trump ”afecteaza publicul”, ”pune sub semnul intrebarii judecata presedintelui privind securitatea nationala” . ”Opinia acestui asa zis judecator este ridicola si va fi casata”, a scris Donald Trump, sambata, pe Twitter. ”Am anulat revocarea provizorie a vizelor antrenata de decretul prezidential 13769”, a transmis departametul de Stat. Vineri, 27 ianuarie, Donald Trup semnase decretul intitulat ”Cu privire la protejarea natiunii fata de intrarea pe teritoriul SUA a teroristilor straini. Documentul interzicea timp de trei luni intrarea pe sol american a cetatenilor din Irak, Libia, Siria, Sudan , Iran, Yemen, Somalia si suspenda gazduirea refugiatilor pe teritoriul american timp de 120 de zile, blocand totodata, pe termen nelimitat, gazduirea refugiatilor din Siria. Instanta di San Francisco a acordat Casei Albe si statelor care au facut plangere impotriva acestui decret (Washington si Minnesota) un termen pentru astazi  pentru a prezenta mai multe argumente. Pana cand aceasta cauza complexa se va judeca , decretul lui Trump nu mai are efect.

100.000 de dolari pentru protectia lu’ ala micu

Presa a americana a dezvaluit nota de plata pe care contribuabilii americani au achitat-o pentru o calatorie ”de afaceri” pe care fiul presedintelui, Eric Trump, a facut-o inainte de investitura tatalui sau in Uruguay. Deplasarea la Punta del Esta a durat doua zile si trei nopti iar Eric Trump a fost insotit de agenti ai Secret Service si membri ai ambasadei SUA. In program: intalniri de afaceri, vizitarea unor santiere dar si receptii private. Costul: 100.000 de dolari. Pentru Secret Service s-au cheltuit 88.320 dolari iar pentru ambasada 9510 dolari. Protectia membrilor familiei presedintelui SUA este autorizata din 1971 de catre Congres. ”Nu se pune problema banilor. Ganditi-va ce consecinte ar decurge daca unuia din copiii presedintelui SUA i s-ar fi putut intampla ceva. Costurlle pentru siguranta lor sunt mai mici decat aceste consecinte”, a declarat Ralph Basham, fost director al Secret Service. Insa escapada lui Eric Trump in Uruguay nu a fost bine vazuta de americani care considera ca Statul finanteaza o calatorie privata facuta doar in interesul familiei Trump.

”Este un exemplu al estomparii frontierelor intre interesele personale ale afacerilor de familie si guvern”, a declarat Kathleen Clark, expert in etica guvernarii si profesor de drept la universitatea Washington din Saint-Louis.”Exista un interes public in faptul ca Secret Service asigura protectia. Dar ce cauta membri ai departamentului de Stat in aceasta vizita privata? Aceasta agita spectrul utilizarii resurselor publice pentru imbogatirea personala”, a adaugat ea.

Statuia Libertatii, decapitata

Influentul saptamanal german Der Spiegel a aparut sambata avand pe coperta un desen care-l reprezinta pe Donald Tump in postura de terorist decapitand Statuia Libertatii. In partea de jos a desenului (facut de artistul americano-cubanez Eel Rodriguez) scrie: America first. ”Presedintele decapiteaza un simbol care i-a intampinat pe emigranti si pe refugiati in SUA, incepand cu 1886. Si, odata cu el, democratia si libertatea”, a explicat pentru DPA Klaus Brinkbäumer, redactorul sef al Der Spiegel. Iar tabloidul Bild a mers si mai departe, vazand o compratie directa cu britanicul Mohammed Emwazi, zis si ”Jihadi John”, terorist care aparea des in materialele de propaganda ale ISIS.

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger