AcasăNewsTrump fuge de Putin

Trump fuge de Putin

Liderul de la Washington evita sa-l intalneasca pe omologul sau rus

Experienta ultimei intrevederi cu Vladimir Putin inca il bantuie pe Donald Trump, cred jurnalistii americani. Liderul de la Washington s-a razgandit fara motiv si a anulat discutiile tête-à-tête pe care le astepta toata planeta, programate pentru luna aceasta, la Paris.

Liderul de la Washington evita sa l intalneasca pe omologul sau rus

Franta va organiza ceremonii grandioase cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial. Au dat curs invitatiei lansate de Emmanuel Macron cei mai importanti oameni de pe mapamond, de la Trump, Putin sau Xi Jinping pana la Merkel, Erdogan si Theresa May.

John Bolton, consilierul prezidential american pentru Securitate Nationala, deja anuntase public un dialog intre patru ochi al celor mai puternici lideri, Trump si Putin. Presa franceza s-a grabit sa salute acest „meeting” ca pe un succes al administratiei Macron, insa totul s-a prabusit dupa declaratia intempestiva data de Trump luni noapte: „Nu sunt sigur ca ma voi intalni la Paris cu Vladimir Putin, probabil ca nu”. Americanii s-au miscat, totusi, destul de repede, grabindu-se sa prefateze o alta „reuniune” cu ocazia summit-ului G20, programat in intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie, la Buenos Aires, in Argentina.

„Sa fie teama lui Trump ca va pierde un nou meci cu Putin?”, se intreaba presa de opozitie din America, aluzie la esecul total inregistrat de echipa Trump la precedenta intrevedere cu rusii, cand presedintele rus l-a eclipsat pe liderul de la Washington prin atitudinea afisata.

De-a soarecele si pisica deasupra Marii Negre

Pana sa se puna de acord asupra celei mai asteptate intrevederi din 2018, rusii si americanii isi regleze conturile in spatiul aerian international al Marii Negre. Luni seara, Mosvova a ridicat un avion de vanatoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoastere, ce survola zona internationala, SUA denuntand manevra drept „o actiune iresponsabila”. „Pe 5 noiembrie, un avion american de tip EP-3 Aries care zbura in spatiul aerian deasupra Marii Negre a fost interceptat de un avion rus SU-27. Consideram lipsita de siguranta aceasta interactiune din cauza faptului ca avionul SU-27 a trecut la viteza mare direct prin fata aeronavei americane care era in misiune, expunand riscurilor pilotii nostri si restul echipajului”, se arata intr-un comunicat al Comandamentului Europa-Africa al Fortelor Navale SUA (Flota a VI-a). Ce s-a intamplat, mai precis? Se pareca avionul SU-27 a facut o manevra riscanta, pozitionandu-se foarte aproape de EP-3 si generand postcombustia puternica a turboreactorului. Echipajul avionului EP-3 a raportat turbulente dupa prima interactiune si vibratii dupa cea de-a doua. Aproximativ 25 de minute ar fi stat avionul american in raza rachetelor aeronavei rusesti.

Evident, oamenii lui Putin resping acuzatiile „prietenilor” americani. Ba, mai mult, ii acuza pe acestia ca aveau drept traseu de zbor frontierele Federatiei, de parca SUA ar fi atacat vreodata Rusia cu un singur avion! „Echipajul rus a raportat identificarea unui avion american de recunoastere si escortarea acestuia, impiedicand incalcarea spatiului aerian rus”, este pozitia oficiala a Ministerul rus al Apararii.

author avatar
Tudor Borcea
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger