AcasăNewsTrump deschide un front pentru taxarea masinilor straine

Trump deschide un front pentru taxarea masinilor straine

Trump se face ca nu vede ca europenii fac masini mai bune ca americanii

Germania si Japonia sunt direct vizate de amenintarea liderului de la Casa Alba, facuta sub pretextul apararii locurilor de munca din Statele Unite.

Trump se face ca nu vede ca europenii fac masini mai bune ca americanii

Luand ca pretext anuntul unui plan social al gigantului american General Motors, Donald Trump a justificat existenta unor astfel de masuri protectioniste subliniind faptul ca si-au dovedit utilitatea pentru a proteja camionetele americane (pick-ups) de concurenta straina. ”Daca faceam acelasi lucru cu masinile care au venit aici, mult mai multe masini ar fi fost fabricate pe teritoriu american. Si GM nu-si inchidea uzinele din Ohio, Michigan si Maryland”, a estimat Trump care a fost ales in mare parte si datorita promisiunilor sale de renastere a industriei auto americane. In luna mai, Casa Alba si-a anuntat intentia de a impune tarife vamale de 25% pe importurile auto pentru a apara sectorul de profil american. Ceea ce ilustreaza dezechilibrele comerciale denuntate de Trump. In 2017, aproape jumatate (8,3 milioane) din cele aproximativ 17 milioane de masini vandute in Statele Unite au fost importate. Trump ceruse departamentului de Comert o ”ancheta aprofundata” pentru a stabili pertinenta si amploarea potentiala a unor asemenea taxe. Departamentul Comertului nu a trimis un raport finalizat Casei Albe dar un raport premiminat exista deja, raport de contine diagnosticul departamentului in privinta cuantumului taxelor si tarile vizate, urmand ca presedintele SUA sa fie cel care va lua o decizie. ”Presedintele dispune de o mare putere in aceasta chestiune”, subliniat Trump, dand de inteles ca ar putea trece peste recomandarile secretarului Comertului, Wilbur Ross.

Europenii au replica in buzunar

Potrivit  presei germane, UE va fi vizata de aceste taxe care ar putea fi anuntate saptamana viitoare, dupa summit-ul G20 din Argentina. In acest caz, anuntul ar putea pune capat armistitiului facut in iulie pe aceasta tema intre Trump si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Europenii s-au multumit sa-i reaminteasca Washingtonului recentele afirmatii ale comisarului european pentru Comert, Cecilia Malmstrom. ”UE are o lista de taxe vamale pregatita, in caz ca americanii impun taxe auto”, declara Malmstrom, precizand ca, potrivit acordului din iulie, impunerea de noi taxe este suspendata atata vreme cat continua negocierile. Doamna Malmstrom a recunoscut insa ca Europa nu ”a primit nici o asigurare” ca va fi scutita de noi taxe auto. In timp ce economisti de pe ambele maluri ale Atlanticului au avertizat contra unor masuri protectioniste pentru un sector estimat ca strategic cum este industria auto.

author avatar
Tudor Borcea
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger