AcasăNewsTrump, cu mana pe butonul nuclear

Trump, cu mana pe butonul nuclear

Arsenalul nuclear al SUA numara 6800 de focoase nucleare, potrivit cifrelor pentru 2017 furnizate de Federation of American Scientists

Din ultimii presedinti americani, Donald Trump este fara indoiala cel mai inclinat sa umble la codurile nucleare. Potrivit analistilor, un atac al SUA asupra Iranului ar avea loc in viitorii doi ani.

Arsenalul nuclear al SUA numara 6800 de focoase nucleare potrivit cifrelor pentru 2017 furnizate de Federation of American Scientists

Andrew MacLeod, profesor asociat la  King’s College din Londra, specialist in drept, teatre de conflict si terorism analizeaza discursurile lui Trump pe tema nucleara, pline de contradictii. In 26 martie 2016, declara: ”Capacitatile nucleare si proliferarea sunt cea mai mare problema a lumii. Nu vreau sa fiu primul care le foloseste”. Dupa cateva luni: ”SUA trebuie sa-si consolideze si sa-si extinda capacitatea nucleara”. Apoi, intr-un interviu pentru postul MSNBC: ”Daca trebuie, va exista o cursa a inarmarilor. Ne vom depasi inamicii de fiecare data si le vom supravietui”. ”Trump ar putea lansa o bomba asupra Iranului in viitorii doi ani. Este un presedinte previzibil daca urmarim cu atentie ce spune”. MacLeod este preocupat de una din declaratiile celui de-al 45-lea presedinte american. In cadrul mai multor interviuri, Trump a pus sub semnul intrebarii ”interesul de avea arme nucleare si de nu a le folosi”, declaratii care sugereaza ignoranta lui in materie de doctrina nucleara, in special in materia principiului disuasiunii potrivit caruia armele nucleare sunt produse tocmai pentru a nu fi utilizate.

Nu poate actiona singur?

Andrew MacLeod nu cred intr-un Armaghedon nuclear, dar isi pune problema daca Trump ar putea folosi arme nucleare tactice mai mici, in special pentru distrugerea instalatiei atomice al unei tari inamic, mai ales daca aceasta este subterana (cum e cazul Coreei de Nord) O analiza destul de ”alarmista”, estimeaza Yves Boyer, director stiintific al centrului de analiza si perspectiva francez ”Forum du futur” si fost director adjunct al ”Fondation pour la recherche stratégique”(FRS). ”Trump nu poate actiona singur”. Ar putea lansa un atac nuclear? In teorie, da. Decizia folosirii armei nucleare o ia doar presedintele, care este si comandantul suprem al armatei. ”Dar acest ordin va trebui verificat de secretarul Apararii iar in cazul unui ordin absurd, sistemul il poate bloca”, afirma Bruno Tetrais, director adjunct al FRC., autor al cartii ”Presedintele si bomba” scrisa cu ocazia predarii puterii de catre Barack Obama lui Donald Trump. ”La fel cum in Razboiul Rece exista un plan care specifica modul cum trebuie utilizate armele atomice de catre SUA in caz de razboi nuclear, si astazi exista un plan , o serie de ipoteze care iau in considerare tintele si efectele militare si politice ale unei actiuni nucleare”, afirma Yves Boyer. Acest  ”catalog” de tinte si ipoteze nu este stabilit de Trump singur ci de presedintele comitetului de sefi de stat major, de seful CIA, de directorul US Central Command (responsabil de operatiunile militare ale SUA in Orientul Mijlociu, Asia centrala si sudul Asiei) etc. ”Deci nu va putea, la 3 dimineata sa se joace cu butonul nuclear”.

Iran sau Coreea de Nord?

Stephen Schwartz, specialist in arme nucleare si coautor al lucrarii Atomic Audit, declara pentru Metronews, imediat dupa alegerea lui Trump: ”In timpul campaniei, Trump nu a dovedit cunostinte adecvate in materie de putere nucleara. Dispune de un temperament impetuos, gafeaza, nu accepta decat putini consilieri, ba chiar declara ca el este cel mai bun consilier al sau. Riscul de a se lansa, spre exemplu, intr-o escalada cu Coreea de Nord este mare”. De altfel, ulterior Trump a declarat ca va rezolva ”personal”amenintarea lui Kim Jong-un, in timp ce oficialii americani plus Trump declara ca regimul de la Phenian este ”cea mai mare amenintare pentru SUA”. In privinta Iranului, criticat de Trump pe toata perioada de campanie, presedintele american este de parere ca acordul nuclear din 2015 semnata cu republica islamica este ”catastrofal”, ruinand in cadrul primului sau turneu international toate eforturile lui Obama de dezghet al relatiilor amaricano-iraniene. Trump: ”Voi face mai mult pentru a impiedica Iranul sa nu dezvolte niciodata, dar niciodata, o arma nucleara”. Si, potrivit lui Andrew MacLeod, Iranul nu are aliat in aceasta confruntare. ”Daca Trump decide sa arunce in Iran o arma nucleara de mici dimensiuni, tarile vecine nu vor tresari. Multi vor aplauda in tacere”. Yves Boyer tempereaza scenariul: ”In ipoteza unui atac impotriva Iranului, SUA vor utiliza mijloace clasice, la fel de eficiente si chiar mai precise ca armele nucleare”. Dar, ”SUA ar capata oprobiul si sanctiuni internationale, ele au semnat acordul de neproliferare si s-au angajat ca putere nucleara sa nu ameninte o putere non-nucleara. Dar, evident, au capacitatea sa o faca”.

author avatar
Tudor Borcea
1.017 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger