AcasăNewsTrump chinuie copiii imigrantilor

Trump chinuie copiii imigrantilor

O fetita plange ingrozita inainte de a fi luata de langa mama ei care a ramas in mainile politistilor de frontiera

Persistand in ciuda unui val de critici, presedintele SUA si-a reafirmat politica ”tolerantei zero” la frontiere, cerand republicanilor sa avanseze spre o vasta reforma a imigratiei care ar pune capat separarilor in familiile migrantilor clandestini, finantandu-si totodata zidul la frontiera cu Mexicul. Intre timp, imagini socante zguduie America.

O fetita plange ingrozita inainte de a fi luata de langa mama ei care a ramas in mainile politistilor de frontiera

„Aveti totusi copii, domnule presedinte! V-ar placea sa va fie separati copiii de Dumneavoastra?”, i-a strigat un ales democrat la iesirea dintr-o intalnire marti cu majoritatea sa republicana, referitoare la acest subiect fierbinte. O interpelare virulenta rarisima din partea parlamentarilor pe culoarele Capitoliului, ceea ce marturiseste indignarea provocata de dosarul celor peste 2.300 de copii separati de familiile lor de la inceputul lunii mai. Senin, Trump a raspuns ca  legile asupra imigratiei in vigoare sunt „incalcate de ani, de decenii”, aruncand vina separarii copiilor de parinti in tabara democrata.

Asa face Trump America mareata

”Democratii sunt problema. Nu le pasa de criminalitate si doresc ca imigrantii ilegali, indiferent cat de periculosi sint ei, sa infesteze tara noastra, ca MS-13 „, a spus presedintele american pe Twitter, referindu-se  la violenta grupare crimala americano-salvadoriana Mara Salvatrucha. Trump a asigurat ca ar sustine orice proiect de lege republican care ar reglementa „criza de la frontiera si problema despartirii familiilor, permitand totodata retinerea si expulzarea familiilor” fara a le desparti, cu conditia ca el sa includa celelalte exigente ale sale:”construirea zidului” la frontiera mexicana si limitarea imigratiei ilegale, potrivit purtatorului sau de cuvant Raj Shah.
Printre masurile solicitate de Donald Trump figureaza de asemenea o solutie pentru sutele de mii de tineri sositi fara acte in SUA, asa-numitii „Dreamers”, care nu sunt mentionati aici.

 Ministru luat cu huo intr-un restaurant mexican

Incurajat de sondaje care exprima un sprijin majoritar fermitatii sale din partea alegatorilor republicani, Donald Trump si guvernul sau isi asuma logica noii politici anuntate la inceputul lunii mai: pentru a lupta impotriva imigratiei ilegale, toti migrantii clandestini care trec frontiera sunt de acum urmariti penal.Pentru ca minorii nu pot fi incarcerati impreuna cu rudele lor, trebuie deci „separati copiii” pana cand se schimba legea, a mai spus el marti. Pe de alta parte, ministrul american al Securitatii interne, care se afla in prima linie a luptei lui Trump cu imigrantii, a fost huiduita in timp ce se afla intr-un restaurant mexican. „Doamna Nielsen (…), cum va puteti bucura de mancarea mexicana in timp ce deportati si incarcerati zeci de mii de persoane care solicita azil in Statele Unite?”, i-au strigat oamenii. In timp ce senatorul republicat John McCain si-a exprimat dezgustul fata de aceasta politica ”cruda” a lui Trump, care reprezinta un ”afront” adus ”valorilor americane”. ”O practica inadmisibila” a denuntat ONU, ”cruda si inumana”.

Copiii plang, politistii fac glume cinice

Intr-o inregistrare care a socat America, se pot auzi plansetele copiilor separati de parinti la frontiera cu Mexicul. Se poate auzi cum plange Alison Madrid, o fetita de sase ani din Salvador, inchisa intr-un centru de retentie la frontiera mexicana. Inregistrarea , publicata de site-ul ProPublica i-a iritat pe totii americanii, indiferent de optiuni politice. Alison plange si-si cheama in ajutor tatal, de care a fost separat la frontiera. Pe fond se aud si alti copii plangand, in timp ce autoritatile incearca cu greu sa le puna intrebari. In tot acest zgomot tragic se aude clar remarca ironica a unui politist: ”Ei bine, avem aici o adevarata orchestra, nu ne mai trebuie decat un dirijor”.

Amnesty denunta scene de tortura 

2342 de copii si tineri migranti se afla separati de familiile lor ( din 5 mai in 9 iunie) potrivit cifrelor oficiale. Acest aflux este consecinta directa a Casei Albe de a  urmari penal 100% din persoanele care traverseaza ilegal frontiera americana cu Mexicul, indiferent daca sunt sau nu insotite de copii. Pana in mai, desi legea era la fel, autoritatile nu retineau familiile tocmai pentru a evita situatiile de mai sus. Dar noua politica a lui Trump ”este demna de tortura”, a acuzat Amnesty International. Presedintele SUA invoca de partea sa criza migratorie din Europa pentru a-i convinge pe americani de binefacerile demersului sau. Ieri, purtatorul de cuvant al guvernului Frantei, benjamin Griveaux, a replicat: ”Europa si Statele Unite nu au chiar acelasi model de civilizatie”, denuntand imaginile ”socante” ale copiilor separati de parinti. Bobo, solistul trupei U2 s-a raliat criticilor si le-a cerut alesilor din Congres sa-l determine pe Trump sa abandoneze aceasta politica. ”Pur si simplu trebuie sa se opreasca, ce se intampla acum este contrar valorilor americane”, a declarat Bono.

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da iata o alta decadere a Americii si o incercare de autoizolare. Mexicanii sunt oameni linistiti si incearca si ei sa scape de saracie, sunt orbiti ca noi nu-si vad tezaurul Cancun si plajele luxuriante. Ei au impresia ca sunt saraci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger