AcasăNewsTrump, catre Europa: Luati-va teroristii inapoi!

Trump, catre Europa: Luati-va teroristii inapoi!

Liderul de la Casa Alba le cere aliatilor europeni sa ia inapoi peste 800 de luptatori ISIS si sa-i judece, amenintand ca Statele Unite vor fi fortate in caz contrar sa-i elibereze. Un moment mai prost nici nu se putea, Conferinta de Securitate de la Munchen a fost marcata de tensiunile dintre Kremlin si aliatii NATO legate de Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), iar Angela Merkel numeste Rusia “un partener”.

„SUA cer Marii Britanii, Frantei, Germaniei si altor aliati europeni sa primeasca inapoi peste 800 de combatanti ai ISIS pe care i-am capturat in Siria si sa-i judece. Califatul este gata sa cada. Alternativa nu este una buna, pentru ca vom fi fortati sa-i eliberam. SUA nu vor sa vada cum acesti combatanti ai ISIS se intorc in Europa, care este locul in care se asteapta sa mearga. Facem atat de mult si cheltuim atat de mult. A venit timpul ca altii sa iasa in fata si sa faca treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem dupa ce victoria asupra califatului va fi 100%!”, a scris presedintele SUA intr-o serie de postari pe Twitter. In acelasi registru, vicepresedintele Mike Pence a facut apel la alte tari sa contribuie cu trupe si resurse pentru a gestiona securizarea Siriei. „Cerem altor natiuni sa ni se alature si sa furnizeze resursele, sprijinul si personalul necesare pentru a asigura zona si a impiedica Stat Islamic si oricare alta organizatie extremista sa se ridice si sa-si recucereasca teritoriul”, a transmis Pence pe marginea Conferintei de la Munchen. Usor de zis, dar situatia din Siria numai limpede nu e, experti militari au avertizat ca gruparea terorista inca nu a fost invinsa, retragerea trupelor americane din Siria va declansa automat o reinvigorare a combatantilor – context in care aliatii SUA din regiune nu vor putea sa controleze singuri amenintarile. Fortele guvernamentale siriene, sustinute de Statele Unite, au incercat sa preia controlul asupra ultimei enclave din apropierea raului Eufrat, satul Baghuz, dar operatiunea s-a soldat cu un esec. Fortele democratice siriene (SDF), o militie condusa de kurzi, actioneaza in apropierea frontierei irakiene, o regiune sensibila pe care o tatoneaza si Turcia care priveste Unitatile de aparare populare kurde (YPG) ca pe o ramura a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), un dusman impotriva caruia a luptat vreme de patru decenii. In “cateva zile” se va incheia asediul impotriva ultimului bastion ISIS, anunta sambata Jia Furat, comandantul SDF, dar ofensiva este “ingreunata” pentru ca militantii folosesc civili drept scuturi umane intr-o retea de tuneluri subterane langa orasul Deir ez-Zor.

Germania ramane „sudata” cu Rusia

La Munchen s-a vorbit despre „cooperare globala”, dar cand e vorba de proprii interse notiunea capata alte intelesuri, mai ales cand Germania isi apara fatis relatiile economice si politice cu Rusia, chiar la ea acasa, o atitudine care va declansa un conflict major intre Moscova si Washington. In aplauzele audientei, Angela Merkel a aparat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, criticat de Donald Trump, presedintele american a acuzat Administratia de la Berlin ca este „captiva” Rusiei, din cauza dependentei energetice. Merkel s-a intrebat daca decizia SUA de a iesi din acordul nuclear cu Teheran(INF) si de a se retrage militar din Siria constituie cel mai mod de a aborda problema Iranului. Un discurs care a venit manusa Ministrul de externe rus Serghei Lavrov care acuza SUA ca pun presiune pe ceilalti membri ai NATO. ”Vrem sa le aratam rachetele despre care americanii cred ca incalca tratatul. (…) Nu avem niciun dubiu ca SUA le-au dat tarilor NATO ordinul ‘Nu mergeti acolo!’ ”, a spus Lavrov.

author avatar
Andrei Coman
1.110 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa-si ia vesticii oamenii inapoi (din ISIS),ca doar n-o sa fie masacrati niste oameni cu pregatire din trupele speciale occidentale-Franta,Germania ,etc..Sa fie judecati in tarile de origine la secret si scosi pe usa din spate..! Trampa nu stie adevarul??? Ce credeti voi e ca Ciolannis? prostovan..?

  2. Corect. La Guantanamo in pisdia masi e plin geme. Sa-i impartim frateste 2 noua, 2 Franta, 2 Anglia, 1 noua egal 3, 3 Franta, 3 si in Anglia inca unu noua egal la 4,4 si in Franta si inca 4 si in Anglia ai terminam noi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger