Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Trump, anchetat de un veteran FBI

Trump, anchetat de un veteran FBI

Autor:

Numarul doi al ministerului Justitiei, Rod Rosenstein , a anuntat numirea lui Robert Mueller (72 de ani), foarte respectat director al puternicei agentii federale de investigatii, in perioada 2001-2013, sub George W. Bush si apoi Barack Obama, ca procuror special in ancheta ”dosarului rus”. Mueller devine in aceasta perioada cel mai important om al Statelor Unite

 

trump 3 720x405 Trump, anchetat de un veteran FBI

Potrivit unor noi dezvaluiri, echipa de campanie a lui Trump ar fi avut 18 contacte secrete cu reprezentanti rusi si cu apropiati ai Kremlinului, creand un canal de comunicare Trump-Putin care scurtcircuita administratia americana

Numirea lui Mueller a fost facuta pentru a garanta ”independenta” unei anchete ce-l poate costa functia pe presedintele SUA: posibila intelegere intre apropiatii lui Trump, intre el insusi si Rusia. In continuare,  aceasta numire vizeaza izolarea investigatiilor puterii politice reducand la minimum si supervizarea ministerului Justitiei, tutela a FBI, care ancheteaza din vara trecuta acest dosar, intr-un scenariu unde se amesteca politica si spionajul. Trump, care s-a plans iar ca este maltratat de mass-media, a reactionat sec la aceasta veste: ”Asa cum am afirmat de mai multe ori, o ancheta completa va confirma ce stim deja: nu a existat nici o intelegere intre echipa mea de campanie si o entitate straina”, adaugand ca ”este nerabdator sa se incheie repede”. Insa ancheta lui Mueller reprezinta o veste foarte proasta pentru Casa Alba. Concret, acesta devine mult mai independent ca un procuror normal sau ca directorul FBI. Intr-un rar consens, republicanii si democratii au aplaudat numirea lui Mueller, care este insarcinat sa ancheteze ”orice legatura si/sau coordonare intre guvernul rus si persoane asociate campaniei presedintelui Donald Trump”, dar si ”orice chestiune” care rezulta din aceste investigatii, ceea ce, de facto, ii da mana libera fostului director al FBI. Kenneth Starr, un magistrat cu puteri similare, l-a daramat pe Bill Clinton in afacerea Whitewater, devenita scandalul Monica Lewinski, in 1990. Or, pentru Trump, care incepe astazi un turneu international de opt zile, momentul este cat se poate de inoportun.

Cine este ”incoruptibilul” Mueller?

Fost militar, decorat, Robert Mueller , cu o educatie aleasa, s-a orientat catre o cariera de avocat. Dupa ce a detinut functii importante in sistemul judiciar, a fost numit de catre George W.  Bush la conducerea FBI, fiind confirmat in unanimitate de Senat.

procuror 720x480 Trump, anchetat de un veteran FBI

In rol de ”special counsel”, Mueller este un super-anchetator cu puteri si independenta largite, putand lansa puneri sub acuzatie, fiind numit cand exista suspiciuni de conflict de interese ce poate afecta anchetarea institutiilor legate de putere.

O saaptamana mai tarziu, SUA sunt lovite de atacurile din 11 septembrie. Mueller este creditat pentru ca a salvat FBI, caruia i se cerea desfiintarea, si pentru modernizarea  agentiei in jurul serviciilor de informatii, in special triplandu-i numarul analistilor. Dupa zece ani sub Bush, Obama a cerut prelungirea exceptionala a mandatului sau cu inca doi ani. Revenind la Bush, cand George W. a incercat sa convinga departamentul Justitiei ca programul secret Stellar Wing, via caruia NSA i-a spionat pe americani, era legal, Mueller si-a scris demisia. Imediat, Bush a facut pasul inapoi. Insa Mueller este si un apropiat al fostului director FBI, James Comey, recent destituit de Trump. Inca o veste proasta pentru Trump. Cand Mueller era directorul FBI, Comey era adjunctul Justitiei in perioada George W. Bush si Robert Mueller a fost primul care i-a sprijinit candidatura lui Comey pentru a-i succeda in fruntea FBI. Si inca una: la fel precum Comey, si Bob Mueller are reputatia sa noteze tot. Ironie a sortii pentru Trump, Comey si Mueller, acesta din urma, in noul rol de procuror special, trebuie sa consulte notele lui Comey cu privire la conversatiile lui cu Donald Trump. Balbaindu-se, Casa Alba incearca sa acrediteze ideea ca James Comey a ”interpretat” gresit discutiile cu presedintele SUA. Dar in dreptul american, aceste ”contemporaneous notes” luate de catre un agent FBI sunt frecvent considerate ca ”probe credibile” al continutului unei conversatii. Sigur, Mueller nu este 100% independent de ministerul Justitiei si deci si de Casa Alba. Dar, potrivit blogului LawFare, citat de Afp, ”are acum un asemenea statut incat orice tentastiva de a-l controla ar genera un scandal general”. Din aceasta cauza nominalizarea sa a fost aplaudata din toate directiile in Congres. Eric Holder, ministrul Justitiei in mandatul lui Obama, a salutat ”excelenta algere a unui om incoruptibil”. Si, in haosul actual de la Casa Alba, poate si providential.

Lavrov face glume sovietice

lavrov 720x480 Trump, anchetat de un veteran FBI

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov laughs as he leaves the Intercontinental Hotel during talks over Iran’s nuclear programme in Geneva on November 23, 2013. Hopes soared for a breakthrough in nuclear talks between Iran and world powers as US Secretary of State John Kerry and other foreign ministers flocked to Geneva to try to clinch a deal. Negotiations between world powers and Iran over the Islamic republic’s controversial nuclear programme “remain difficult”, British Foreign Secretary William Hague said November 23. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Referindu-se la informatiile clasificate pe care presa americana spune ca i le-a transmis Trump, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ironizat mass-media de peste ocean, evocand o gluma din vremea URSS cu privire la cotidianele Izvestia (Informatia) si Pravda (Adevarul). ”Apropo de cele doua, atunci oamenii spuneau ca Informatia n-are nici o informatie iar Adevarul n-are nici o legatura cu adevarul”, a declarat Lavrov.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!