AcasăNewsTrump ameninta Havana ca schimba foaia

Trump ameninta Havana ca schimba foaia

Republicanul îi transmite lui Raul că Obama cel îngăduitor va pleca de la Casa Albă si că drepturile omului nu se negociază

Presedintele Statelor Unite a declarat, ieri, in premiera, ca dezghetul inceput de Barack Obama cu Havana s-ar putea transforma rapid intr-un inghet.

Republicanul îi transmite lui Raul că Obama cel îngăduitor va pleca de la Casa Albă si că drepturile omului nu se negociază

Donald Trump a declarat ca ar putea pune capat apropierii istorice a Washingtonului cu insula comunista daca Havana nu ofera in contrapartida mai multe drepturi ale omului si o deschidere economica. ”Daca Cuba nu doreste sa vina cu o propunere mai buna pentru cetatenii cubanezi, pentru americano-cubanezi si pentru Statele Unite atunci eu voi pune capat acordului”, a declarat acesta, referindu-se la ”dezghetul” anuntat in 17 decembrie 2014 de catre Obama si omologul sau cubanez Raul Castro. Anterior acestei declaratii, viitoarea administratie a presedintelui ales a avut o pozitie ambigua cu privire la continuarea dezghetului cu Havana, chiar daca republicanii l-au denuntat, in acest weekend, pe ”tiranul” Fidel castro. Insa anturajul lui Trump a lansat, duminica, un avertisment: administratia democrata care isi va inceta activitatea a facut deja prea multe concesii castristilor, in special prin slabirea embargoului economic impus de SUA din 1962, fara a primi in contrapartida de la Havana semnale cu privire la imbunatatirea situatiei drepturilor omului, a democratiei sau a economiei de piata. Viitorul secretar general al Casei Albe, Reince Priebus, a enumerat: ”Represiuni, deschiderea pietei, libeertatea religioasa, prizonieri politici: aceste aspecte trebuie sa fie schimbate pentru a avea o relatie deschisa si libera, ceea ce estimeaza si presedintele Trump”. ”SUA nu va avea o relatie in sens unic cu Cuba, fara avtiunea guvernului Castro”, a adaugat el.

”N-am primit nimic in schimb”

Kellyanne Conway, consiliera lui Donald Trump, a condamnat administratia Obama pentru ca nu a obtinut ”nimic in schimb” dupa restabilirea relatiilor diplomatice cu Havana, in vara lui 2015. ”Presedintele Trump ar putea deschide noi discutii cu Cuba, dar aceasta va trebui sa fie o Cuba diferita, foarte diferita”, a declarat Conway, reamintind ”victimele represiunii si actelor de tortura ale lui Fidel Castro”, un ”dictator care a avut mainile manjite de sange timp ce 60 de ani”. Sambata, Trump l-a tratat pe Fidel drept ”un dictator brutal care si-a oprimat poporul”, evocand ”plutoane de executie, suferinte inimaginabile si saracia” poporului cubanez. De altfel, insusi republicanul a fost confuz cu privire la relatiile SUA-Cuba, in timpul campaniei electorale. Initial, in 2015, a sustinut dezghetul cu insula comunista dar, odata lansat in campanie, a deplans ca Obama nu a primit nimic in schimb de la Raul Castro, iar luna trecuta a afirmat ca va face totul pentru ”a obtine un acord solid cu Havana”. In plina tranzitie de putere la Washington, disparitia celui care a sfidat  superputerea Americii sub 11 presedinti genereaza acum reactii mai dure. Nu si de la  Obama, care va parasi Casa Alba in 20 ianuarie. Antr-un comunicat de condoleante, el l-a calificat pe Castro drept ”figura singulara” al carei impact ”numai istoria il va putea judeca”. Observatorii apreciaza insa ca cea mai buna abordare a administratiei Trump este sa continue politica de angajament constructiv a presedintelui Obama fata de Cuba.

Avioanele comerciale americane vor ateriza la Havana!

La trei zile dupa moartea lui Fidel Castro va fi inaugurat primul zbor comercial regulat intre Statele Unite si Cuba.

A plecat Fidel, au venit americanii

Dupa 50 de ani de izolare comunista a insulei aflata la doar 166 de kilometri de coastele americane, primele avioane operate de compania American Airlines vor ateriza pe aeroportul din Havana.

Pana la sfarsitul anului se vor infiinta, zilnic, 110 curse aeriene directe care vor conecta noua orase din Cuba cu alte cinci din SUA.

Alte companii aeriene americane – United, JetBlue, Delta, Spirit, Frontier, Alaska si Southwest – vor participa la dezvoltarea traficului aerian dintre cele doua state.

In aceasta vara, JetLine a operat o cursa comerciala intre orasele Fort Laudernale(Florida) si Santa Clara(capitala provinciei cubaneze Villa Clara), insa pasagerii au fost doar oameni de afaceri, jurnalisti si cetateni americani de origine cubaneza.

In 2014, dupa mai bine de o jumatate de secol, Statele Unite au reluat relatiile diplomatice cu Cuba, deschizand o ambasada la Havana, iar anul acesta Barack Obama a fost primul presedinte american care a vizitat aceasta tara, dupa 88 de ani.

 

 

 

author avatar
Bogdan Borcea
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger