AcasăNewsTrump a fost o zi vultur

Trump a fost o zi vultur

Ca si fata de Coreea de Nord, Trump pare gata de bataie, amenintand cu foc si para Moscova. Dar numai pe social-media, unde socoteala de pe Twitter nu se potriveste cu cea de la Kremlin

Dupa ce a amenintat fatis Rusia, aliatul principal al regimului sirian, ca-i va trimite-n cap ”rachete smart”, pentru ca sustine un ”Gas Killing Animal” ca Bashar al-Assad, presedintele SUA a tacut asurzitor a doua zi. La fel si Emmanuel Macron. Occidentalii au lasat ieri in ceata raspunsul lor la atacul chimic din Siria.

Ca si fata de Coreea de Nord Trump pare gata de bataie amenintand cu foc si para Moscova Dar numai pe social media unde socoteala de pe Twitter nu se potriveste cu cea de la Kremlin

Dupa ce, miercuri, Trump si-a umflat muschii unde poate el mai bine, adica pe Twitter, premierul britanic a convocat ieri o reuniune de urgenta a guvernului pentru a ”discuta raspunsul ce trebuie adus evenimentelor din Siria”. Tot ieri, Donald Trump a lasat-o mai moale cu rachetele destepte. ”Niciodata nu am spus cand ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curand sau mai tarziu”, a scris presedintele american, apucat de-un tweet matinal. ”In orice caz, SUA, sub administratia mea, au facut o supertreaba pentru a debarasa regiunea de ISIS. Unde este Multumesc, America?”. ”Nu participam la twitto-diplomatie. Suntem adeptii abordarilor serioase”, a trimis ironic purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov. Daca Pentagonul s-a declarat ”pregatit” sa prezinte optiuni militare pentru a lovi Siria, Casa Alba s-a aratat mai prudenta: ”Presedintele spune ca Rusia si Siria sunt responsabile pentru atacul chimic din Siria dar toate optiunile sunt pe masa, decizia finala nu a fost luata”.

Macron are ”dovada” armelor chimice

Dupa ce a evocat, marti, un raspuns ”in urmatoarele zile”, Emmanuel Macron  a afirmat ieri ca Franta va lua decizii ”la momentul oportun”, in coordonare cu Statele Unite, cu privire la eventuale represalii la presupusul atac chimic lansat de regimul sirian. ”Vom lua decizii la momentul oportun, atunci cand vom considera ca cel mai util si cel mai eficient”.Pe fond, Macron a ramas ferm in acuzatii, afirmand ca are ”dovada” ca ”arme chimice au fost folosite, cel putin clor, de catre regimul lui Bashar al-Assad”.Zeci de persoane (intre care multi copii) au fost ucise in atacul de sambata asupra orasului sirian Douma, potrivit Castilor Albe, organizatie de salvatori-voluntari sirieni aflati in zona rebela si care a denuntat prima acest atac. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a afirmat ca cei 500 de pacienti care au primit ingrijiri medicale dupa atac au prezentat simptome ale expunerii la substante chimice toxice.

Rusia denunta un ”pretext”

Occidentalii, in frunte cu Washington, au amenintat regimul de la Damasc cu atacuri iminente dupa atacul chimic din Douma, in timp ce Rusia a denuntat ”un pretext” folosit pentru lansarea unei operatiuni militare contra aliatului sau. Kremlinul  a dat insa ieri asigurari ca linia speciala de comunicatii intre militarii rusi si cei americani, pe tema operatiunilor lor in Siria, destinata sa evite accidentele, mai ales cele aeriene, este ”inca activa si folosita de ambele parti”. Estimand ca ”absolut esentiala” evitarea de lovituri contra regimului de la Damasc, purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a facut un apel pentru evitarea oricarui act care ar putea avea ”un efect extraordinar de distructiv asupra procesului de reglementare sirian”. ”Orice actiune nu va contribui decat la o si mai mare destabilizare a regiunii”, a declarat de partea sa presedintele sirian Bashar al-Assad. Deocamdata, perspectiva unei actiuni militare americana, sustinuta de Franta si posibil Marea Britanie, se inscrie intr-un context extrem de dificil intre Occident si Rusia, recent degradat tot de un dosar ”chimic”: otravirea fostului spion rus Serghei Skripal in Marea Britanie, in 4 martie.

Iohannis si Melescanu tin isonul lui Babanu

In cadrul intalnirii de ieri pe care ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, a avut-o cu omologul sau francez, Jean-Yves Le Drian, la Bucuresti, cei doi au discutat si despre evolutiile recente de pe scena internationala, cu accent pe situatia din Siria. ”Ministrul Melescanu a exprimat preocuparea deosebita fata de rapoartele privind un atac cu arme chimice, la 7 aprilie 2018, impotriva populatiei din localitatea Douma” arata MAE. In acest context, demnitarul roman a transmis ca „Romania condamna ferm utilizarea armelor chimice in orice circumstante, dar mai ales atunci cand este vorba de folosirea lor impotriva civililor”. Presedintele Iohannis a condamnat si el folosirea armelor chimice in Siria: „Presedintele (…) a exprimat profunda ingrijorare a Romaniei cu privire la evolutiile recente din Siria,  condamnand ferm utilizarea armelor chimice in conflict, care nu este justificata de niciun considerent. Presedintele Romaniei a aratat totodata ca aceste evolutii, in ciuda condamnarilor si reactiilor internationale fata de utilizarile anterioare ale armelor chimice in Siria, indica faptul ca nu au fost trase, din pacate, concluziile care se impuneau”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger