AcasăNewsTrudeau vrea sa anuleze cel mai mare contract de arme cu sauditii

Trudeau vrea sa anuleze cel mai mare contract de arme cu sauditii

Trudeau (dreapta) nu l-a bagat in seama pe printul mostenitor saudit, Mohammed bin Salman, la recentul summit G20

Canada ”cauta mijloace” sa nu mai onoreze o importanta comanda de armament din Arabia Saudita, a anuntat premierul canadian Justin Trudeau, criticat de opozitie si de aparatorii drepturilor omului.

Trudeau dreapta nu l a bagat in seama pe printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman la recentul summit G20

Pana in prezent, Trudeau estima ca ar fi ”extrem de dificil” sa fie anulat acest contract , in valoare de 15 miliarde de dolari canadieni (9,9 miliarde de euro), semnat de precedentul guvern conservator, ”fara  a trebui sa platim penalitati exorbitante”.
„Am mostenit un contract de 15 miliarde de dolari semnat de Stephen Harper pentru exportul de vehicule blindate usoare in Arabia Saudita”, a reamintit Trudeau in cadrul unui interviu pentru CTV. „Studiem permisele de export pentru a vedea daca este posibil sa nu mai exportam aceste vehicule in Arabia Saudita”, a adaugat el fara a furniza alta explicatie. Penalitatile financiare ar depasi un miliard de dolari canadieni, a declarat el la sfarsitul lui octombrie. Comanda, semnata cu sauditii in 2014, se referea initial la 928 de blindate usoare, dar a fost redusa la 742 la inceputul anului. Este vorba despre cea mai importanta vanzare de arme canadiene din istorie, care urmeaza a fi asigurata de General Dynamics Land Systems. Canada si-a exprimat inca din 2017 ingrijorarea cu privire la eventuala utilizare a acestor blindate in operatiuni represive in estul Arabiei Saudite si in Yemen. In octimbrie, cancelarul Angela Merkel a anuntat ca Germania nu va autoriza exporturile de arme catre Arabia Saudita, data fiind incertitudinea in jurul circumstantelor asasinatului jurnalistului Jamal Khashoggi, asasinat de care este acuzat printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman. „Asasinarea unui jurnalist este absolut inacceptabila si este motivul pentru care Canada cere de la inceput raspunsuri pe aceasta tema”, a spus Trudeau duminica. Relatiile dintre Canada si regatul saudit s-au deteriorat in ultimele luni. In august, Riadul a anuntat  expulzarea ambasadorului Canadei, l-a rechemat pe al sau si a inghetat orice comert  sau investitie in Canada, dupa ce Ottawa a denuntat arestarea unor militanti sauditi pentru respectarea drepturilor omului.

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger