AcasăNewsTrei elevi romani, in topul cercetarilor UE

Trei elevi romani, in topul cercetarilor UE

Strainii sunt cei care ne recunosc talentele, ca guvernantii romani au alte treburi...

Cei mai buni inovatori aflati la inceput de drum, din Europa si nu numai, au fost premiati marti, la Dublin, Irlanda. La gala Concursului UE pentru tineri cercetatori 2018 (EUCYS), au urcat pe podium, alaturi de echipe din diferite colturi ale lumii, trei elevi romani cu varste intre 17 si 18 ani.

Strainii sunt cei care ne recunosc talentele ca guvernantii romani au alte treburi

450 de milioane de hard disk-uri de 1TB, stocate intr-un gram de ADN, totul la un cost de intretinere de doar 10 € pe an – este alternativa la serviciile de stocare digitala propusa de Alexandru Liviu Bratosin,  Petru Molla si Mihnea Vlad Bojian, elevi care urmeaza cursurile Liceului Francez din Bucuresti. Proiectul intitulat „DNAdrive”, care le-a adus locul al doilea, propune exploatarea sistemului imunitar al unei anumite tulpini bacteriene pentru a „scrie” informatie in genomul bacterian. Premiul I le-a revenit echipelor: Adrian si Anna Amelie Fleck din Germania (cu un proiect privind utilizarea amidonului in crearea costumelor de protectie folosite in motorsport si nu numai), Nicolas Fedrigo din Canada (imbunatatirea procedurii medicale de fuziune spinala) si Brendon Matusch din Canada (pentru utilizarea conceptului de invatare automata in construirea unei masini autonome de nivel 2). Cele trei echipe de pe locul 1 primesc fiecare cate 7.000 euro, urmatoarele trei, de pe locul secund, primesc fiecare 5.000 euro, in timp ce echipele de pe ultima treapta a podiumului au asigurat cate un premiu de 3.500 euro.

EUCYS a fost infiintata de Comisia Europeana in 1989 pentru a incuraja cooperarea si schimbul de informatii intre tinerii oameni de stiinta, care au astfel ocazia de a fi ghidati de unii dintre cei mai importanti cercetatori din Europa. Numarul tinerilor oameni de stiinta participanti in aceasta competitie a crescut la circa 150 la fiecare editie, de la 53 in 1989, cand a avut loc primul concurs.

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger