AcasăNewsTransportatorii vor impozit majorat in loc de timbru de mediu

Transportatorii vor impozit majorat in loc de timbru de mediu

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune guvernului majorarea intre anumite procente a impozitului pe masina, ca solutie in locul timbrului de mediu.

Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu (foto jos) cere aplicarea modelului german la impozitarea autovehiculelor, inlusiv la TIR-uri

UNTRR propune Guvernului solutii privind penalizarea poluatorilor si stimularea celor care achizitioneaza autovehiculele cele mai ecologice.

Radu Dinescu

Transporatorii considera ca, in acest sens, ar fi necesara aplicarea modelului german de impozitare, prin stabilirea unei taxe anuale, suportata de proprietarii de autovehicule, corelata cu puterea de cumparare din Romania si care sa tina cont  de clasa de poluare (non-euro, E1, E2, …E6, Electric), tipul de motorizare (benzina, diesel, electric) si capacitate cilindrica . Reprezentantii UNTRR  cer autoritatilor renuntarea la actuala taxa auto si diferentierea impozitului anual perceput pentru proprietarii de autovehicule in functie de normele de poluare, capacitate cilindrica/emisii de CO2, motorizare.

Poluatori mari = taxe mari

Propunerea UNTRR  este sa se renunte la taxa auto, iar impozitul anual sa ramana neschimbat la Euro 5 si, in timp, sa fie diferentiat pentru celelalte categorii, prin aplicarea in plus a:

–         10% la Euro 4,

–         15-20% la Euro3,

–         30-50% la Euro 2,

–         50-100% la Euro 1,

–         100-200% la NonEuro.

Secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a precizat pentru National ca aceste procente ar trebui aplicate la valoarea actualelor impozite platite de posesorii de autovehicule. „Practic, propunem ca impozitele actuale sa fie majorate cu 10 pana la 200%, in functie de gradul de poluare al motorului. Propunerea noastra ar putea fi aplicata  intr-un interval de aproximativ trei ani”, ne-a declarat Dinescu.

author avatar
Arpad Dobre
853 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger