AcasăNewsTransgaz a cumparat Vestmoldtransgaz

Transgaz a cumparat Vestmoldtransgaz

ANRE aprobă planul de 22 miliarde al Transgaz

Compania Transgaz anunta, joi, semnarea contractului de vanzare – cumparare a Intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz Chisinau.

In prezenta ministrilor economiei din Republica Moldova si Romania, domnii Chiril Gaburici si, respectiv, Danut Andrusca, precum si a directorului general al S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., domnul Ion Sterian, in data de 28.03.2018 reprezentantii Eurotransgaz SRL si cei ai autoritatilor de la Chisinau au semnat contractul de vanzare-cumparare a Intreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz. Alaturi de delegatii companiilor si cei ai institutiilor angrenate in tranzactie, la ceremonia desfasurata la sediul Ministerului Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova au mai participat domnul Daniel Ionita, ambasador al Romaniei in Republica Moldova, angajati ai Ministerului Economiei si Infrastructurii si ai Agentiei Proprietatii Publice din Republica Moldova, precum si reprezentanti ai casei de avocatura „Tuca, Zbarcea si Asociatii” si ai Bancii Comerciale Romane Chisinau S.A. care au acordat asistenta in pregatirea si finalizarea contractului.

Evenimentul marcheaza incheierea unei etape din procesul de privatizare a I.S. Vestmoldtransgaz prin concurs investitional si da contur uneia dintre cele mai semnificative tranzactii efectuate in ultima perioada de Guvernul Republicii Moldova, vanzarea incheindu-se pentru pretul de 180.200.000 lei moldovenesti si un program de investitii de pana la 93.000.000 euro in urmatorii doi ani.

Reamintim faptul ca, in cadrul conferintei de presa comune cu premierul Viorica Dancila, premierul Pavel Filip a anuntat la 27.02.2018 faptul ca societatea Eurotransgaz SRL, avand ca asociat unic Transgaz SA, a fost declarata castigator al concursului investitional si a invitat partile sa incheie contractul de vanzare-cumparare, conform procedurii de privatizare.

Cu ocazia semnarii contractului, ministrul economiei si infrastructurii din Republica Moldova, domnul Chiril Gaburici a subliniat ca, „prin semnarea acestui contract, putem afirma cu certitudine ca am facut inca un pas major spre constructia unui proiect de infrastructura foarte important pentru Republica Moldova. Prin intermediul acestui exercitiu de privatizare, anuntat de autoritatile moldovenesti la sfarsitul lunii octombrie, 2017, SA Transgaz, si daca vreti, statul roman, si-a confirmat bunele si serioasele intentii de a contribui la cresterea securitatii in alimentarea cu gaze naturale a statului nostru. Acest proiect, in mod implicit, va contribui la cresterea gradului de securitate energetica a Republicii Moldova intr-o perioada extrem de dificila, in care diversificarea surselor de alimentare cu resurse energetice, in special cu gaze naturale, este un subiect de o actualitate deosebit de importanta. Mai mult ca atat, gazoductul Ungheni-Chisinau va permite autoritatilor nationale sa realizeze unul din obiectivele sale de prioritate din strategiile sectoriale – sa puna bazele unei adevarate piete a gazelor naturale.”

La randul sau, ministrul economiei din Romania, domnul Danut Andrusca a subliniat ca „este mai mult decat o privatizare. Este mai mult decat o conducta. Este mai mult decat o investitie. Este mai mult decat o miscare strategica din partea Romaniei sau a Republicii Moldova. Este vorba despre infratire si despre unirea romanilor cu romani. Acum, printr-un contract, maine, printr-un gazoduct, poimaine prin alte masuri si actiuni la fel de concrete si la fel de ferme. Romania adopta politica faptelor in relatie cu Republica Moldova. Aceasta este asteptarea pe care o au de la noi atat cetatenii romani, cat si cei din Republica Moldova”. In ceea ce priveste caracterul economic al tranzactiei, domnul Andrusca a facut referire la conturarea anvergurii Transgaz ca investitor si jucator in domeniul energetic din regiune, punctand ca „Transgaz confirma locul si rolul sau in portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astazi, un jucator economic regional. Investitia va crea locuri de munca, valoare adaugata si va spori securitatea energetica a ambelor tari. Este o contributie concreta, angajanta pe termen lung, in directia diversificarii rutelor si a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”.

In contextul ceremoniei de semnare a contractului, directorul general al Transgaz S.A., domnul Ion Sterian a declarat ca: “Evenimentul de astazi este un progres in directia crearii conditiilor de baza pentru construirea gazoductului intre Ungheni si Chisinau, cu toate reperele definite si aprobate in proiect, si care va oferi Republicii Moldova o flexibilitate mai mare in alegerea unor rute si surse optime de aprovizionare cu gaze a consumatorilor din tara.”

Ca reprezentant al asociatului unic al societatii Eurotransgaz S.R.L., directorul general al Transgaz SA a adaugat ca „este o ocazie pentru a evidentia ca se implineste o etapa necesara si conforma cu planul de investitii ce a fost aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor Transgaz S.A. si ca se impun multumiri tuturor partilor care au facilitat ajungerea la un acord intre cumparator si vanzator, felicitarile fiind adresate deopotriva autoritatilor guvernamentale de la Chisinau, echipelor de negociatori si colectivelor din Transgaz S.A., Eurotransgaz S.R.L. si I.S. Vestmoldtransgaz care au facut acest lucru posibil. Urmeaza o perioada la fel de intensa, in care ne vom desfasura planurile operationale pentru a putea demara la timp lucrarile din calendarul de implementare a proiectului. Asiguram actionarii societatii noastre, ca si autoritatile si cetatenii Republicii Moldova, ca Transgaz S.A. acorda cea mai mare atentie acestui gazoduct si ducerii la bun sfarsit a planului de investitii.”

Domnul Ion Sterian a mai precizat ca este vorba despre un proiect menit sa creasca nivelul si valoarea interconectarii dintre cele doua tari in privinta infrastructurii de transport gaze naturale. “Dezvoltarea Sistemului National de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a Romaniei si gazoductul Ungheni-Chisinau sunt proiecte prin care Transgaz functioneaza, de facto, ca un jucator regional. Avem competentele, capacitatea si dorinta de a indeplini obiectivele strategice ale Romaniei in sectorul in care operam. Finantarea, constructia si exploatarea conductei Ungheni-Chisinau, in continuarea interconectarii Iasi-Ungheni, vor fi realizate in conditii de predictibilitate si siguranta”.

Pregatirea contractului pentru finalizare a fost derulata cu sprijinul casei de avocatura „Tuca, Zbarcea si Asociatii”, reprezentata la ceremonie de Sorin Vladescu, in calitate de partener, si de Nisa Jecu, in calitate de asociat senior. „Lucrand dupa un calendar ambitios, pentru noi fost o experienta foarte intensa din care am iesit cu totii intariti. Suntem bucurosi sa fi avut ocazia de a face parte dintr-un astfel de proiect. Convingerea noastra este ca, prin maniera in care ne-am structurat suportul pentru clientii nostri, am reusit sa conferim valoare tranzactiei si sa ne incadram in termenele foarte stranse. Ne exprimam speranta ca puntile de dialog si armonizarea partilor din acest proiect vor consolida sentimentul de incredere in randul altor investitori romani interesati de oportunitatile din Republica Moldova.”, a declarat Sorin Vladescu.

Juan Luis Martin Ortigosa, CEO B.C.R. Chisinau S.A. a mentionat ca „B.C.R. Chisinau, fiind parte a grupului B.C.R., este incantata sa asiste intrarea pe piata Republicii Moldova a unui investitor important din Romania, precum Transgaz S.A., si spera la o colaborare durabila in cadrul realizarii investitiei si isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu alti investitori potentiali.” SNTGN Transgaz SA Medias este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale si asigura indeplinirea in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate a strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale si dispecerizarea gazelor naturale, precum si cercetarea si proiectarea in domeniul specific activitatii sale, cu respectarea cerintelor legislatiei europene si nationale, a standardelor de calitate, performanta, mediu si dezvoltare durabila.

author avatar
Andrei Coman
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger