AcasăNewsTraiasca Romania Virtuala!

Traiasca Romania Virtuala!

Fara sa capete un cat de mic sprijin din partea vreunui guvern postdecembrist, afacerile ce conduc lumea IT au prins radacini solide in Romania. Singurele noastre merite sunt acelea ca avem baieti destepti si un potential care nu da semne de oboseala. Incet-incet, Romania devine un El Dorado pentru cei ce cauta job-uri in zona IT. Dar, sus, la conducere, se viseaza in continuare la economia traditionala a anilor  ‘30. Romania trage hais, Guvernul trage cea…

Economia duduie în industria IT şi videochat

Granarul Europei, hranim tot continentul, cernoziomul nostru n-are egal, cam astea sunt lozincile care descriu care e musai calea de urmat a bietei Romanii. Asta se regaseste in mai toate mintile luminate ale guvernelor trecute pe la carma tarii. Numai ca tara o luat-o deja in alta directie.

Romania a ales IT

In general, cand se vorbeste despre economia Romaniei, cele mai dese referiri se fac la noi fie ca la o piata de desfacere, fie ne este apreciat potentialul agricol, asa cum scriam mai sus. In divese contexte se mai aminteste si despre Dacia, farmacii si farmaceuticale, cazinouri si clinici private, despre ajutoare guvernamentale, investitori strategici s.a.m.d. Foarte frumos, dar parca nimeni nu vede ca, deja, Romania a ales alta cale, complet diferita de reprezentarile utopice ale guvernatilor. Romania a ales un viitor virtual. Giganti din industria IT vin la Bucuresti, si nu numai, fara sa ceara vreo inlesnire.  Job-urile in IT se platesc cu mii de euro, iar la videochat am spart deja o lume-ntreaga.  Ca IT-ul a ales Romania, sau invers, nici nu conteaza, cat timp terenul e propice si castigam si noi din aceasta. Nimeni  de la varf nu pare sa fi observat adevarata tendita a economiei romanesti, in afara de Fisc, care a hotarat sa impoziteze multinationalele IT pe cifra de afaceri. Intre timp, in Romania s-a ajuns la o uriasa mare lipsa de meseriasi in mai toate bransele, de la electricieni la constructori, de la agricultori la tehnicieni de orice fel.

Impozitul, ca ghioaga

Finantele au descoperit nu demult ca majoritatea multinationalelor care detin hipermarketuri in Romania  isi cam duc profiturile peste hotare, si nu lasa mare lucru pentru tara si stat. Uneori chiar nimic. Cu surle si trambite, s-a declarat razboi acestor marsave actiuni capitaliste destabilizatoare. Dincolo de multe vorbe varsate la TV, n-am auzit de vreo mare victorie pana acum. Asa ca grosul profiturilor iese afara la fel de copios ca si pana acum. Concluzia: zero rezultate.  Intre timp, a aparut o noua tinta: gigantii din IT care isi fac veacul in Romania. In acest caz, nu ni s-a mai spus daca mai e vorba despre externalizarea profiturilor, ci numai ca trebuie impozitate pe cifra de afaceri. Ce refuza sa vada Guvenul este ca tendinta acestor colosi IT este sa vina in continuare pe plaiurile Mioritei unde, atentie, baga bani si platesc specialistii cu mii de euro lunar. Poate ca nu era momentul sa le impozitam cifra de afaceri, cum vrea Germania, Franta sau Italia, economii aflate la varful Europei. Poate mai era de asteptat, cu atat mai mult cu cat zona IT, se stie, isi plateste darile la zi. Avem si un exemplu, la mintea cocosului. Suntem nr 1 mondial la videochat. Credeti ca, aici, isi permite cineva sa nu dea statului ce-i al lui? Nu prea, caci, altfel, adio afacere, mai ales la noi, unde linia de demarcatie dintre sexy si pornografie  este mai subtire ca firul de par. Deci, nu mereu impozitul trebuie folosit ca o ghioaga.

author avatar
Catalin Dumitrescu
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger