AcasăNewsTraian Basescu cere reexaminarea Legii Bacalaureatului profesional

Traian Basescu cere reexaminarea Legii Bacalaureatului profesional

Presedintele Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii de introducere a BAC-ului profesional, pe motiv ca noul tip de examen va duce la „demonetizarea conceptului de bacalaureat”, pentru ca diploma poate fi obtinuta „extrem de usor”. Mai mult, „insuficienta reglementarea a acestuia este de natura sa afecteze calitatea invatamantului”, considera seful statului.

Traian Basescu a solicitat reexaminarea Legii Bacalaureatului profesional, trimisa de Parlament Presedintiei spre promulgare. „Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, sunt de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitate. Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar. Mai mult, chiar legea in discutie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare si de desfasurare, precum si continutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele considera ca e nevoie de stabilitate in structura sistemului educational. „Pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational (calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii) si pe continuturi (programa scolara, practica). Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta”, se mai arata in document.

Traian Basescu e de parere ca legea, in actuala forma, nu este oportuna, pentru ca certificarea competentelor se realizeaza printr-un document de calificare profesionala, si nu printr-o diploma de bacalaureat. „De asemenea, legea aflata la promulgare nu este oportuna deoarece certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul „profesional”. Bacalaureatul sau echivalentul sau fiind, in toate tarile in care exista, o diploma de nivel 4, care da acces in universitati. Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta”, considera seful statului.

Ca urmare a acestor considerente, presedintele Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea Legii trimise spre promulgare „in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional”.

137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger