AcasăNewsTraian Basescu a scapat de Dosarul FLOTA. DNA: "Faptele nu exista"

Traian Basescu a scapat de Dosarul FLOTA. DNA: „Faptele nu exista”

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca au clasat Dosarul FLOTA, cel in care Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, era banuit de comiterea mai multor infractiuni.

Conform procurorilor DNA, citati de Romania TV, in dosarul FLOTA s-a dispus suspendarea urmaririi penale pe 19 octombrie 2006, aceasta fiind reluata pe 12 ianuarie 2015, dupa ce Traian Basescu si-a incheiat al doilea mandat de presedinte al Romaniei, pe 21 decembrie 2014, si a pierdut imunitatea de care beneficia.

Pe 21 ianuarie 2015 s-a dispus clasarea cauzei, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustinand ca nu exista dovezi pentru care Traian Basescu sa poata fi acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, de fals intelectual in forma continuata si de delapidare.

In ceea ce priveste „infractiunea de abuz in serviciu, retinuta in sarcina lui Traian Basescu, se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin S.A. Constanta, aceasta pentru ca navele care fac obiectul cauzei s-au vandut in baza aprobarilor legale date de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) – actionarul majoritar al CNM Petromin S.A. in cadrul procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei.

„Cu privire la infractiunea de fals intelectual in forma continuata se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine ca au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari”, arata DNA.

In ceea ce priveste infractiunea de delapidare, constand in aceea ca, in septembrie 1992, in calitate de ministru al Transporturilor si director (presedinte) al B.O.D. Petroklav Inc. Bahamas, dupa incetarea activitatii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD in contul deschis la Citibank Londra, de unde si-a insusit-o, prezentand ulterior un extras de cont in care figureaza nereal virarea sumei la asiguratorul navei Bacesti, a rezultat ca Traian Basescu nu si-a insusit suma de 500.000 USD, asa cum se retine prin actul de invinuire, ci ca suma a fost platita Clubului de asigurari P&I UK Londra si reprezinta contravaloarea asigurarii navelor din exploatarea Petromin.

Pe numele lui Traian Basescu au fost deschise 68 de dosare penale, din 2002 pana in prezent, dar cele mai multe dintre acestea au fost clasate sau s-a acordat Neinceperea Urmaririi Penale, fostul presedinte al Romaniei mai fiind cercetat in doar sapte dosare. Exista informatii conform carora cele mai multe dintre dosare au pornit de la plangeri depuse de cetateni nemultumiti de modul in care Traian Basescu si-a facut treaba ca primar al Capitalei, ministru al Transporturilor sau presedinte al Romaniei.

author avatar
Cristi Ionita
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger