AcasăNewsTraditii si superstitii de Dragobete

Traditii si superstitii de Dragobete

In fiecare an, pe 24 februarie se sarbatoreste Dragobetele, varianta romaneasca a Valentine`s Day. Ziua de Dragobete este asociata cu iubirea si cu inceputul primaverii, dar si inceputul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.

Iata ce traditii se respecta in ziua de Dragobete:

De Dragobete, conform traditiei, fetele strangeau zapada si o topeau. Cu apa rezultata isi spalau fata si parul. In acest fel, fetele se mentineau frumoase tot anul si baietii le curtau imediat.

In unele zone din tara, o superstitie spune ca indragostitii trebuie neaparat sa se sarute in ziua de Dragobete ca sa ramana impreuna cat mai mult timp. De fapt, aceasta ar fi o logodna neoficiala prin care indragostitii isi jura iubire vesnica.

In ziua de Dragobete, nimeni nu plange si nimeni nu e trist, deoarece asa va fi tot anul si va atrage ghinioanele asupra lui. Tinerii trebuie sa petreaca si sa fie veseli in aceasta zi, pentru ca tot anul sa le mearga bine.

La sate, se organizau adevarate petreceri si baluri de Dragobete, pentru ca fetele si baietii sa se intalneasca si sa petreaca impreuna. De aici si zicala „Dragobetele saruta fetele”. Unii trineri strigau pe ulite „Dragobetele saruta fetele”, prin care anuntau sarbatoare a iubirii.

Potrivit traditiei, femeile trebuie sa faca ordine si curatenie in casa, pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de soti. In schimb, la tara, gospodarii se fereau sa lucreze pamantul sau sa faca treaba prin curte, de teama ca Dragobetele sa nu-i pedepseasca pentru ca munceau, in loc sa petreaca.

Tot in ziua de Dragobete se organizeaza si „zburatoritul”. Este un eveniment in care baietii alearga dupa fete, sa le prinda si sa le sarute. Odata ce se sarutau, se considera ca incepea relatia lor de dragoste.

Tot in aceasta zi, gospodinele trebuiau sa semene busuioc in rasadnite, apoi sa aiba grija de rasaduri pana de Sfantul Gheorghe, cand il plantau afara, in gradina. Busuiocul semanat de Dragobete ar avea puteri magice.

Sursa foto: tion.ro

author avatar
Andra Nesu
1.278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger