AcasăNewsTotul despre femeia care va conduce FMI si va decide soarta financiara...

Totul despre femeia care va conduce FMI si va decide soarta financiara a lumii

Noul director general al FMI este unul dintre politicienii francezi cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic.

In varsta de 55 de ani, Christine Lagarde este prima femeie care ajunge in varful FMI, insa frantuzoaica este obisnuita cu premierele. Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost familiarizata cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei. La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza. Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence. In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei. In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record. In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.

Criza financiara, pusa pe seama testosteronului din bancile internationale

Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce gandeste, ea a pus criza financiara globala din 2008 partial pe seama culturii dominate de barbati si alimentata de testosteron din bancile internationale. Unul dintre cei mai populari politicieni de dreapta din Franta, in 2009 Lagarde a ocupat a doua pozitie intr-un top al personalitatilor favorite din tara, realizat de RTL si Le Parisien. Ea a fost depasita de actorul si cantaretul Johnny Hallyday. Insa popularitatea sa s-a extins dincolo de frontierele Frantei si este apreciata si pe scena internationala. In 2009, Financial Times a votat-o cel mai bun ministru de finante din Europa, iar Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume. Lagarde este apreciata si pentru rolul important pe care l-a jucat in aprobarea unui mecanism de salvare pentru tarile din zona euro care se confrunta cu probleme.

Este impresionanta, are o personalitate puternica

In cursa pentru inlocuirea in functie a lui DSK – acuzat de tentativa de viol si sechestrare – faptul ca este femeie a ajutat-o pe Lagarde. „Ceea ce s-a intamplat cu DSK subliniaza cat de bine ar fi sa avem o femeie in acest rol”, spunea, recent, un fost economist-sef de la FMI. Insa el subliniaza ca faptul ca este femeie este doar o parte a carismei. „Este impresionanta, are o personalitate puternica. La reuniunile de finante din intreaga lume este tratata practic ca un star rock”, explica el.

Divortata si mama a doi copii

Insa Lagarde, divortata si mama a doi copii, a avut si greutati de depasit in cursa pentru obtinerea sefia FMI. Avand in vedere scandalul sexual in care a fost implicat DSK, dar si faptul ca un alt francez a candidat pentru FMI de 26 de ori in ultimii 33 de ani, lui Lagarde nu i-a fost usor sa convinga de faptul ca Franta merita sefia FMI. De altfel, Lagarde s-a confruntat si cu probleme de ordin legal chiar in Franta. La 10 mai, un procuror a recomandat o ancheta judiciara asupra deciziei ei de a rezolva o disputa intre stat si magnatul Bernard Tapie, prieten personal al presedintelui Nicolas Sarkozy. Lagarde s-a implicat pentru a pune capat disputei legale in 2007 ordonand o comisie speciala de judecatori pentru a arbitra cazul. Anul urmator, Tapie a primit 285 milioane de euro despagubiri. Noul director general al FMI a negat acuzatiile, iar ancheta nu a scos la iveala vreun indiciu ale vreunui profit personal pentru Lagarde.

Va salva Lagarde zona euro?

Numita in functia de director al FMI cand Grecia este cuprinsa de greve si proteste violente, cand Marea Britanie anunta miscari stradale fara precedent, Lagarde are putin timp la dispozitie pentru a arata ce poate. Printre provocarile cheie ale noului sef al vor fi obtinerea unui acord al liderilor statelor importante pentru reducerea deficitelor comerciale si a altor dezechilibre ale economiei globale. Lagarde a afirmat ca va creste capacitatea de raspuns a FMI la problemele tarilor sarace si va intensifica supravegherea economiilor pentru a preveni noi crize.

author avatar
Nicole Ionescu
786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger