AcasăNewsToti oamenii presedintelui

Toti oamenii presedintelui

Echipele lui Trump care vor asigura tranzitia la Washington spun multe despre faina care se va macina la moara Casei Albe, incepand cu ianuarie.

Aspectele tehnice ale trecerii de la o administratie democrata la una republicana sunt intens comentate de observatori. Este vorba de un proces complex care prevede 4000 de posturi federale. Rience Priebus a fost nominalizat, duminica, pe postul de secretar general al Casei Albe (Chief of Staff). Practic, Priebus va face jocurile acolo, el va alege cine va lucra, va organiza anturajul presedintelui, va permite sau nu accesul la presedinte si va stabili legaturile necesare cu Congresul, arata politologul Jean-Eric Branaa (Universitatea Paris-II). Priebus este un aliat total al lui Trump si are avantajul de a fi apropiat al majoritatii congresmenilor, incepand cu presedintele Camerei reprezentantilor (Paul Ryan) si liderul senatorilor republicani (Mitch McConnell).

Familia si fidelii

Mike Pence, conservator de marca (guvernator al statului Indiana) a acceptat sa candideze la postul de vice-presedinte al SUA, alaturi de Trump. O personalitate total opusa tumultuosului magnat.

Familia lui Donald Trump (Melania, Ivanka, Eric si Donald Jr.)

In tranzitie, Pence va organiza primii pasi ai lui Trump la Washington si-i va modela guvernul. Anturajul cel mai fidel al lui Trump se regaseste, logic, la cel mai inalt nivel al organigramei de tranzitie, unde nu va fi loc pentru establishment. Insa Trump doreste si sa creeze echilibruri in structurile de putere. Alta persoana-cheie, Stephen Bannon, a fost numita sef de cabinet, pentru a contrabalansa greutatea lui Reince Priebus. Noua organigrama este completata de cei mai fideli oameni care l-au insotit pe miliardar in campania electorala: familia Trump. Nepotismul este o arma clasica a sefilor de stat care se simt in pericol si care vor sa controleze in ansamblu ”dispozitivele” ce-i inconjoara. O misiune care le revine lui Donald Trump Jr.  (”dublura presedintelui”, cum este poreclit), Eric Trump si Ivankai Trump, care fac si ei parte din comitetul de tranzitie.

Secretarul general al Casei Albe (Rience Priebus) si seful sau de cabinet (Stephen Bannon)

Ce mai conteaza daca aici apare un conflict de interese, in conditiile in care cei trei copii controleaza si conduc majoritatea firmelor lui Donald Trump?. Chiar si ginerele lui Trump, Jared Kushner, este inclus pe lista, ca recompensa pentru implicarea sa totala in campania electorala a socrului. Alte figuri: Jamie Dimon, unul din cei mai implicati bancheri in criza din 2008 de pe Wall Street, miliardarul Pater Thiel, singurul sustinator al lui Trump in Silicon Valley si homosexual declarat, Michael Flynn, un general in retragere, Sarah Palin (fost guvernator al Alaskai)

Bratara de 10.000 de dolari a Ivankai infurie electoratul

O noua practica discutabila a dinastiei Trump: sa-ti faci reclama la propriile produse. In timpul unui interviu televizat, in care Ivanka era alaturi de tatal sau, firma de bijuterii pe care o detine aceasta, Ivanka Trump Fine Jewelry, a trimis un ”style-alert” catre  jurnalistii de moda din intreaga lume, un procedeu clasic din partea acestui gen de firme pentru a-si  pune in valoare produsele, in speta bratarile din colectia ”Metropolis”, vandute la un pret de catalog de 10.000 de dolari. O astfel de bratara, de aur cu diamante, a fost purtata de Ivanka pe parcursul celor 60 de minute ale emisiunii (CBS), privita de 20 de milioane de americani. Retelele sociale au luat foc, denuntand contrastul intre diamantele lui Trump si electoratul sarac, caruia Trump i-a promis ca-i va fi portavoce.

La presiunea locatarilor, cladirile Trump isi schimba numele

De-a lungul anilor, magnatul si-a facut din nume un brand esential in business, in special in parteneriatele pe care le-a legat cu promotori hotelieri, de terenuri de golf , cladiri administrative sau de locuit. Insa, dupa violenta campanie electorala a lui Donald Trump, anumiti locatari vor ca numele Trump sa fie inlaturat de pe fatada cladirilor, astfel ca imobilele sa aibe ”o identitate neutra care sa se adreseze tuturor rezidentilor”. Astfel, sute de locatari din trei imobile Trump aflate pe Riverside Boulevard, in Upper West Side din Manhattan, au obtinut retragerea denumirii Trump Palace de pe fatada imobilelor. Rezultat al unei initiative , luna trecuta, a unei petitii colective intitulata ”Dump the Trump Name”, in care au fost denuntate tonul rasist al lui Trump, atacurile la adresa emigrantilor sau glumele pe seama persoanelor cu dizabilitati.

Fotografia unui fazan auriu, specie care traieste numai in China, a devenit virala pe retelele sociale, din cauza asemanarii cu viitorul presedinte al SUA
author avatar
Tudor Borcea
495 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger